Bραβείο Υποστήριξης της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας

Bραβείο Υποστήριξης της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας

 

Bραβείο υποστήριξης της ελληνικής ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας. (Υποψήφιοι μπορεί να είναι άτομα και ενώσεις που έχουν προσφέρει ποικιλοτρόπως στην επιχειρηματικότητα της ελληνικής ναυτιλίας).

To βραβείο απονεμήθηκε στη HEMEXPO από τον Πάνο Ζαχαριάδη, Τεχνικό Διευθυντή της Atlantic Bulk Carriers και τον Γιάννη Κοτζιά, Πρόεδρο της Ένωσης Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων.

 

 

Το βραβείο παρέλαβε η Ελένη Πολυχρονοπούλου, Πρόεδρος της HEMEXPO. 

Το βραβείο παρέλαβε η Ελένη Πολυχρονοπούλου, Πρόεδρος της HEMEXPO.

 

 

“Ύστερα από πολλά χρόνια και με αλλαγές στην ηγεσία κάποιων από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν, βλέπουμε επιτέλους μια συντονισμένη προσπάθεια να μπει ελληνικός ναυτιλιακός εξοπλισμός στα ελληνικά -και όχι μόνο- πλοία. Η προσπάθεια προβολής του εγχώριου εξοπλισμού είναι αξιέπαινη έστω και αν και η «χρυσή» περίοδος για ναυπηγήσεις έχει παρέλθει εδώ και κάποια χρόνια.

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός cluster σε αυτόν το χώρο έχει απασχολήσει πολλούς μέχρι σήμερα, αλλά έλειπε η σταθερή βούληση για τη συγκρότηση και υλοποίηση μάχιμων ομάδων οι οποίες θα διεκδικήσουν ένα μερίδιο σε αυτή τη διεθνοποιημένη και εξαιρετικά σημαντική αγορά στην οποία έχει ήδη εστιάσει από χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο ναυτιλιακός εξοπλισμός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους ενός νέου πλοίου και δεν υπόκειται στις κοινοτικές «οδηγίες περί ναυπηγήσεων» οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση μέχρις εξαφάνισης της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Ο ρόλος της HEMEXPO θα αρχίσει να γίνεται αισθητός στα ποντοπόρα πλοία από τη στιγμή που η διεθνής ναυλαγορά σταθεροποιηθεί επιτρέποντας την έναρξη τοποθέτησης παραγγελιών νέων πλοίων από επαγγελματίες εφοπλιστές (και όχι από κερδοσκοπικά κεφάλαια).

Όμως η μεγάλη πρόκληση θα έρθει από τη Ναυτιλία Μικρών Αποστάσεων στην Ε.Ε., η οποία έχει πλοία μεγάλης μέσης ηλικίας -περισσότερα από τα μισά είναι άνω των είκοσι πέντε ετών- που είναι τελείως ακατάλληλα για τις προκλήσεις που θέτει η νέα πολιτική των Ειδικών Περιοχών Ελέγχου Καυσαερίων με τις διατάξεις της περί περιορισμού του ποσοστού θείου στα ναυτιλιακά καύσιμα. Αν η πολιτική δέσμευση της Ε.Ε. προς την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πυξίδα ως προς την ακολουθητέα πολιτική, θα πρέπει να αντικατασταθεί ολόκληρος ο στόλος ΝΜΑ -δέκα χιλιάδες πλοία όλων των τύπων- αρχίζοντας από τα παλαιότερα.

Στην εύλογη ερώτηση εάν αυτό είναι εφικτό, η απάντηση είναι θετική, εφόσον η Ε.Ε. συμφωνήσει πάνω σε μια βάση τριμερούς χρηματοδότησης των νέων κατασκευών (ίδια κεφάλαια-τράπεζα-κοινοτική συμμετοχή). Ο χρόνος γι’ αυτό το μείζονος σημασίας πλάνο είναι περίπου είκοσι πέντε χρόνια με συνολικό κόστος κάτω από διακόσια δισ. ευρώ.

Ήδη υπάρχουν νέες προτάσεις για πρωτότυπες μεθόδους παραγωγής πλοίων ΝΜΑ από ελληνικής πλευράς με σημαντική εξοικονόμηση εξόδων οι οποίες προωθούνται προς την Ε.Ε. και αποτελούν φυσικό πεδίο διαμόρφωσης συνεργασίας με τα μέλη της HEMEXPO τα οποία έχουν ένα επιπλέον ατού στα χέρια τους: Μια εξαίρετη και ακούραστη πρόεδρο. Τους εύχομαι κάθε επιτυχία.

Η HEMEXPO σε λιγότερο από ένα χρόνο έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει στους κόλπους της τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου και στο διάστημα αυτό πυροδότησε το μεγαλύτερο άνοιγμα των Ελλήνων κατασκευαστών της ναυπηγικής βιομηχανίας στις διεθνείς αγορές μιας και έχει καταφέρει τα εξής:

Υπογραφή συμφωνίας παραγγελιών αξίας 12 εκατ. δολαρίων για το ναυπηγικό πρόγραμμα του Ομίλου Τσάκου στα ναυπηγεία της Daewoo Mangalia Heavy Industries στη Ρουμανία.

Διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών και συντονισμό εκδηλώσεων για την προώθηση της συνεργασίας με ναυπηγεία της Άπω Ανατολής (Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία) και της Ρουμανίας.

Διοργάνωση ημερίδας-σεμιναρίου σε συνεργασία με το ΕΛΙΝΤ με θέμα «Μέθοδοι και τεχνικές για την προώθηση πωλήσεων στα ναυπηγεία της Άπω Ανατολής».

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της HEMEXPO και της Ένωσης Ρουμανικών Ναυπηγείων (ANCONAV) αλλά και ναυπηγείων της Νότιας Κορέας.

Συμμετοχή σε ημερίδες και παρουσιάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και σε εκθέσεις διεθνούς βεληνεκούς (Posidonia, Europort).

Συμμετοχή εταιρειών της HEMEXPO στη λίστα κατασκευαστών (makers list) σε ναυπηγεία της Άπω Ανατολής και Ρουμανίας.

Συμμετοχή στη SEA Europe.

Συμμετοχή στα συνέδρια ΕΛΙΝΤ, Ναυτεμπορικής, Navigator, Capital and Vision.”

Απόστολος Μπελόκας

 

Για την HEMEXPO μίλησαν προσωπικότητες του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου, στο βίντεο που ακολουθεί.