Βραβείο για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση 2018

S. Livanos Hellas S.A.

Το Βραβείο Ευκράντη 2018 για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση από Προσωπικότητα ή Φορέα απονέμεται στην εταιρεία S. Livanos Hellas S.A., δημιούργημα του Σταύρου Γεωργίου Λιβανού (1887-1963).

Η πίστη και η αγάπη του Σταύρου Λιβανού στην παιδεία ήταν απόλυτη για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Εμφορούμενος από αυτή την ισχυρή πίστη, βοήθησε στην κατασκευή και στη συντήρηση πολλών σχολείων βασικής και μέσης εκπαίδευσης σε όλη τη Χίο. Την ίδια πεποίθηση και αγάπη είχε και ο υιός του, Γεώργιος, ο οποίος συνέχισε την οικογενειακή παράδοση, χρηματοδοτώντας την κατασκευή του Ναυτικού Λυκείου των Καρδαμύλων. Η προσφορά βοήθειας για τη συντήρηση και τη λειτουργία των σχολείων και των Ναυτικών Ακαδημιών συνεχίζεται αμείωτη μέχρι και σήμερα μέσω της S. Livanos Hellas, με σίγουρο συνεχιστή της παράδοσης τον υιό του Γεωργίου, Σταύρο.

Χάρη στην προσωπικότητα και την επιχειρηματική στρατηγική του Σταύρου Γ. Λιβανού, η εταιρεία, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γιγαντώθηκε και κέρδισε τόσο η ίδια όσο και ο ιδρυτής της τη διεθνή καταξίωση και αναγνώριση. Ωστόσο, όπως σημειώνουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, ένας από τους σημαντικούς λόγους της επιχειρηματικής επιτυχίας της εταιρείας ήταν και η επένδυση σε μια ισχυρή και αφοσιωμένη ομάδα συνεργατών τόσο στα γραφεία όσο και στα πλοία. Και αν η S. Livanos Hellas S.A. αναδείχθηκε σε κορυφαία εταιρεία ως προς τη λειτουργική διαχείριση των πλοίων της, σε ό,τι αφορά την προσέλκυση και τη δημιουργία ικανών ανθρώπινων πόρων που θα στελέχωναν τα πλοία της ήταν και παραμένει πρωτοπόρος.

Ήδη από τη δεκαετία του 1980, όταν η εκπαίδευση των ναυτικών στο πλοίο σε θέματα ασφάλειας και κατάρτισης ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, στα πληρώματα της S. Livanos Hellas S.A. εφαρμοζόταν η εξοικείωση (familiarization) και η συνεχής εκπαίδευση για τη βελτίωση της ασφάλειας. Επιπρόσθετα, η εταιρεία φρόντιζε για την υψηλή κατάρτιση των ανώτερων αξιωματικών των πλοίων της, καλύπτοντας όλο το σχετικό κόστος σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα και στη διαρκή εκπαίδευση των πληρωμάτων έδωσε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εταιρεία, καθώς, όταν ο Κώδικας Ασφαλούς Διαχείρισης τέθηκε σε ισχύ, τα πληρώματά της ήταν ήδη εξοικειωμένα με τις περισσότερες από τις διαδικασίες που αυτός επέβαλε.

Η πολιτική της εταιρείας, σε ό,τι αφορά τη συνεχή εκπαίδευση και την άρτια κατάρτιση των πληρωμάτων της, ακολουθήθηκε διαχρονικά από όλα τα στελέχη της και ιδίως από αυτά που είχαν την ευθύνη του τομέα των πληρωμάτων. Λόγω της στρατηγικής επιλογής επένδυσης σε ένα υψηλής ποιότητας και κατάρτισης έμψυχο δυναμικό, η S. Livanos Hellas S.A. στάθηκε αρωγός των ΑΕΝ, με την παροχή υλικοτεχνικής υποδομής, την ενίσχυση των συνθηκών διαβίωσης στις σχολές, την κάλυψη του κόστους εκπαιδευτικών επισκέψεων των σπουδαστών, τη διοργάνωση διαλέξεων από επίλεκτα στελέχη της εταιρείας με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού που θα στελεχώσει αύριο πλοία και γραφεία.

Ωστόσο, η αρωγή της S. Livanos Hellas S.A. προς τη ναυτική εκπαίδευση δεν αφορά μόνο τα στελέχη της και τους σπουδαστές των ΑΕΝ της χώρας. Αντιθέτως, η εταιρεία, με όρους εξωστρέφειας, διοργανώνει ανοιχτές επιμορφωτικές ημερίδες που απευθύνονται και προς τους φοιτητές που παρακολουθούν σπουδές σε ναυτιλιακά τμήματα πανεπιστημίων. Ενδεικτικό παράδειγμα η ενεργός συμμετοχή της εταιρείας το 2002 στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου SLIM – VRT (Self Learning Integrated Methodology – Virtual Reality Tool) με το πλοίο της «Amazon Guardian». Πιο συγκεκριμένα, το πλοίο, η γέφυρά του και το cargo control room μοντελοποιήθηκαν σε τρισδιάστατη απεικόνιση και στελέχη της εταιρείας συμμετείχαν στην πιλοτική εφαρμογή και στο advisory board του προγράμματος.

Τέλος, όπως σημειώνουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, η S. Livanos Hellas S.A. παρέχει υποτροφίες στους αριστεύσαντες σπουδαστές των ΑΕΝ αλλά και στους αριστεύσαντες φοιτητές του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συμμετέχοντας ενεργά και στο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών.

 

Χορηγός Βραβείου: