Βραβείο Καλύτερου Manager 2021

Σταμάτης Τσαντάνης

 

Ο Σταμάτης Τσαντάνης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας Seanergy Maritime, η οποία έχει τη βάση της στη Γλυφάδα και είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο του Nasdaq.

Γεννήθηκε το 1972 στα Χανιά της Κρήτης και έχει καταγωγή από την Πάρο. Είναι υιός καπετάνιου του εμπορικού ναυτικού, γεγονός που τον έφερε από πολύ νεαρή ηλικία σε επαφή με τη θάλασσα. Ο Σταμάτης Τσαντάνης είναι απόφοιτος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ενώ έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Shipping Trade and Finance από το Bayes (πρώην Cass) Business School στο Λονδίνο.

Έχοντας ήδη διανύσει 24 χρόνια επαγγελματικής καριέρας, στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα εργάστηκε στον τραπεζικό κλάδο και πιο συγκεκριμένα στον επενδυτικό τομέα της Alpha Finance, ερχόμενος σε επαφή για πρώτη φορά με ναυτιλιακές χρηματιστηριακές εκδόσεις.

Τομή στην επαγγελματική του διαδρομή θα αποδεικνυόταν η απόφασή του το 2004 να μεταπηδήσει στον ναυτιλιακό τομέα, ως στέλεχος και οικονομικός διευθυντής σε εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Το 2012 έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα του, που δεν ήταν άλλο από την ανάληψη της ηγεσίας της Seanergy Maritime.

Εκείνη την περίοδο, η εταιρεία βρισκόταν σε εξαιρετικά αμφίρροπο σημείο σχετικά με το μέλλον της στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο. Αντίστοιχες ναυτιλιακές εταιρείες του ίδιου βεληνεκούς επικαλέστηκαν πτωχευτική προστασία ή εν τέλει πτώχευσαν, ωστόσο η Seanergy, υπό την ηγεσία του Σταμάτη Τσαντάνη, κατόρθωσε εντός μόλις δύο ετών να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ύψους 350 εκατ. δολαρίων. Πλέον η εταιρεία διαχειρίζεται 17 πλοία Capesize, η χωρητικότητα των οποίων ξεπερνά τους 3.000.000 dwt τόνους. Ταυτόχρονα, η Seanergy Maritime διατηρεί άριστες σχέσεις με τραπεζικούς οίκους και πιστωτές, ενώ έχει δημιουργήσει και διατηρεί στενές και μακροχρόνιες συνεργασίες με διεθνούς φήμης ναυλωτές στην αγορά των Capesizes.

Σημαντικός παράγοντας στην ανοδική πορεία της Seanergy είναι η έμφαση που δίνει ο Σταμάτης Τσαντάνης στον ανθρώπινο παράγοντα, έχοντας δημιουργήσει γύρω του μια δυναμική ομάδα, στην οποία ξεχωρίζουν η επαγγελματική εμπειρία, το ακαδημαϊκό υπόβαθρο αλλά και η μακρόχρονη παρουσία στην εταιρεία.

Ο Σταμάτης Τσαντάνης, διατηρώντας πάντοτε την αγάπη του για τη ναυτιλία και την εξωστρέφεια του ναυτιλιακού κλάδου, είναι ιδιαίτερα ενεργός σε ναυτιλιακά και οικονομικά συνέδρια και fora, διατηρώντας μια δυναμική δημόσια φωνή τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

Η κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη αποφάσισε να τιμήσει τον Σταμάτη Τσαντάνη με το Βραβείο του Καλύτερου Manager, αναγνωρίζοντας την αξιοπρόσεκτη και καθ’ όλα επιτυχημένη πορεία του στην ηγεσία της Seanergy Maritime. O ζήλος, η ψυχραιμία κατά τη διαχείριση κρίσεων, ο επαγγελματισμός αλλά και οι ηγετικές ικανότητες είναι στοιχεία που έχει επιδείξει σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας και τον έχουν καθιερώσει ως ένα άξιο μέλος της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας.

Χορηγός Βραβείου: