Βραβείο Συνολικής Προσφοράς

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς

Τα βραβεία «Ευκράντη» διοργανώνονται κάθε χρόνο από τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και τη στήριξη της ΕΝΟΕ και του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη και απονεμήθηκαν στις 18 Μαϊου 2016, στην ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά.

To βραβείο συνολικής προσφοράς στη ναυτιλία – υποψήφιοι για το οποίο μπορεί να είναι άτομα με μακροχρόνια και σημαντική προσφορά στο χώρο της ναυτιλίας – απονεμήθηκε για το 2015, στο ζεύγος Νικολάου και Αλίκης Βλασσοπούλου, με πολυετή παρουσία και προσφορά τόσο στο ναυτιλιακό στίβο όσο και στην ευρύτερη κοινωνία.

Oι βραβευθέντες Νίκος και Αλίκη Βλασσοπούλου με τον Σταμο Ι. Φαφαλιό

Oι βραβευθέντες Νίκος και Αλίκη Βλασσοπούλου με τον Σταμο Ι. Φαφαλιό

Για πρώτη φορά το βραβείο απονέμεται σε εκπροσώπους που ο κοινός τους βίος τίμησε τους ισχυρούς δεσμούς της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας και παράδοσης. Ο Νικόλαος Βλασσόπουλος βραβεύεται για την επιχειρηματική του διαδρομή στο χώρο της ναυτιλίας και η σύζυγός του Αλίκη Βλασσοπούλου, το γένος Φατσή από τα Καρδάμυλα της Χίου, για τη φιλανθρωπική δράση της.

Ο Νικόλαος Βλασσόπουλος μαζί με τον αδελφό του Ιωάννη, μέσω του γραφείου τους στο Λονδίνο N.&J.Vlassopulos Limited, παρείχε ναυτιλιακές υπηρεσίες, διαχειριζόμενος δεκάδες πλοία, κυρίως Ελλήνων.

Το 1962 ίδρυσαν την Ulysses Line, εξυπηρετώντας με πλοία-ψυγεία Ευρώπη, Αμερική και Μεσόγειο. Ο όμιλος των εταιρειών Βλασσόπουλου το 1974 αριθμούσε 19 πλοία -φορτηγά, δεξαμενόπλοια, κρουαζιερόπλοια- χωρητικότητας 150.000 dwt.

Ο Ν. Βλασσόπουλος εξελίχθηκε όμως και σε σημαντικό ιστορικό με μεγάλο αριθμό συγγραμμάτων. Το έργο του «Η Ναυτιλία των Ιονίων Νήσων (1700-1864)» βραβεύτηκε το 2001 από την Ακαδημία Αθηνών, ωθώντας πολλούς ιστορικούς να ενασχοληθούν με τη ναυτιλιακή ιστορία.

Η Αλίκη Βλασσοπούλου υπήρξε μία από τις πλέον δραστήριες γυναίκες της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου, προσφέροντας ακαταπόνητα σε όσους έχρηζαν στήριξης την πολύτιμη βοήθειά της.

∆ρ Παναγιώτης Καπετανάκης
Σύμβουλος έκδοσης «Ν.Χ.»