Βραβεία Ευκράντη 2020

Βραβεία Ευκράντη 2020

Για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ευκράντη, τα οποία διοργανώνονται από τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Η τελετή απονομής έλαβε χώρα σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα στον προαύλιο χώρο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021. Στον χώρο, ο οποίος είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες, συγκεντρώθηκαν εκλεκτά μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας. Σκοπός τους ήταν να τιμήσουν τους πρωταγωνιστές της χρονιάς που πέρασε.

Οι πρωταγωνιστές αυτοί επελέγησαν από την κριτική επιτροπή των Βραβείων. Τα μέλη της επιτροπής, έχοντας ως αρχή τη ρήση «Τιμούμε όσους τιμούν τη ναυτιλία μας», αντιπροσωπεύουν όπως κάθε χρόνο τα ναυτιλιακά γράμματα, την ακαδημαϊκή έρευνα, την εξειδικευμένη ενημέρωση και, φυσικά, το ναυτιλιακό επιχειρείν. Η κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη 2020 απαρτίζεται από βραβευθέντες προηγούμενων ετών, από εκπροσώπους της ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής και ναυτιλιακής οικογένειας της χώρας μας καθώς και από τη διεύθυνση και τους τακτικούς αρθρογράφους των Ναυτικών Χρονικών.

Βραβεία Ευκράντη 2020

Στην τελετή απονομής συμμετείχαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ Ναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Υποναύαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος, ο πρόεδρος του ΝΕΕ Δρ. Γεώργιος Πατέρας, ο διοικητής του Αγίου Όρους κ. Θανάσης Μαρτίνος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, η πρέσβειρα του Παναμά στην Ελλάδα Α.Ε. Julie Lymberopulos, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών κ. Ανδρέας Χατζηγιάννης,ο πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ Χαράλαμπος Σημαντώνης, ο επίτιμος πρόεδρος της INTERCARGO κ. Ιωάννης Πλατσιδάκης, o πρόεδρος του Μεσογειακού Forum INTERTANKO κ. Βασίλης Μπακολίτσας, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για θέματα πολιτισμού στον Δήμο Πειραιά κ. Ειρήνη Νταϊφά, η πρόεδρος της WISTA Hellas κ. Έλπη Πετράκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων (HSA) κ. Γιάννης Κοτζιάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τεχνικών ∆ιευθυντών Ελληνικών Ναυτιλιακών Εταιρειών (MARTECMA) κ. Σταύρος Χατζηγρηγόρης, η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθ. Μαρία Λεκάκου, ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Κινεζικού Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας κ. Γεώργιος Ξηραδάκης.

Το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη εκπροσώπησε η κ. Σουζάνα Λασκαρίδη, Γενική Γραμματέας Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και ο κ. Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν, Αντιναύαρχος (ε.α.) ΠΝ, Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος.

Την τελετή απονομής παρουσίασε η δημοσιογράφος της Καθημερινής, κ. Μαργαρίτα Πουρνάρα.

 

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία

Το Βραβείο Ευκράντη 2020 Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία απονεμήθηκε στον κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου και Ναυτιλιακού Πρεσβευτή Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αναγνώρισαν στον Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη την άριστη διαχείριση του Ιδρύματος Ευγενίδου, με τη διοργάνωση πληθώρας επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων, την προκήρυξη υποτροφιών για διακεκριμένους σπουδαστές, καθώς και τη στήριξη με κάθε τρόπο της ναυτικής και τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Ιδιαίτερη όμως μνεία έγινε και για τη σύγχρονη στρατηγική του Ιδρύματος, η οποία αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας σε θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης: «Στηρίζουμε και στηριζόμαστε στη νέα γενιά της πατρίδας μας». Η φράση αυτή αποκαλύπτει και τη σχέση που έχει αναπτύξει τόσο ο ίδιος όσο και το Ίδρυμα Ευγενίδου με τους νέους ανθρώπους της Ελλάδας: μια σχέση με βαθιές ρίζες στο παρελθόν, σταθερό παρόν και ελπιδοφόρο μέλλον.

Ο Δρ. Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης και ο κ. Θεόφιλος Ξενακούδης, Director, Worldwide Business Operations του Νηολογίου των Marshall Islands, χορηγού του βραβείου.

Ο Δρ. Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης και ο κ. Θεόφιλος Ξενακούδης, Director, Worldwide Business Operations του Νηολογίου των Marshall Islands, χορηγού του βραβείου.

 

Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς από Ναυτιλιακή Προσωπικότητα ή Φορέα

Το Βραβείο Ευκράντη 2020 Κοινωνικής Προσφοράς από Ναυτιλιακή Προσωπικότητα ή Φορέα απονεμήθηκε στην κ. Αλίκη Περρωτή.

Η Αλίκη Περρωτή είναι εθνική ευεργέτιδα με πολυετή και πολυσχιδή προσφορά για τη βελτίωση των υποδομών υγείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού της χώρας μας. Η χαμηλών τόνων, μακροχρόνια και συνεχής προσφορά της αποτελεί ένα σημαντικό εθνικό κεφάλαιο ευεργεσίας. Κάποιες φορές λένε ότι οι πράξεις μιλούν από μόνες τους. Στην περίπτωση της Αλίκης Περρωτή, οι πράξεις της αντηχούν μια συνεχή ανησυχία για προσφορά και ευεργεσία των συνανθρώπων της. Η ελληνική κοινωνία είναι ευγνωμονούσα για την πίστη της στην ιδέα της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της κ. Περρωτή η εγγονή της, κ. Θεοδώρα Βαλεντή.

Η κ.Θεοδώρα Βαλεντή και ο κ. Ιωάννης Σταματόπουλος, Αντιπρόεδρος ΔΣ της ONEX Shipyards & Technologies Group, χορηγού του βραβείου.

Η κ.Θεοδώρα Βαλεντή και ο κ. Ιωάννης Σταματόπουλος, Αντιπρόεδρος ΔΣ της ONEX Shipyards & Technologies Group, χορηγού του βραβείου.

 

Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» για την αριστεία στον ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση

Το Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» για την αριστεία στον ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση απονεμήθηκε στον κ. Ιωάννη Μανουσάκη σε αναγνώριση της ανιδιοτελούς προσφοράς του στις κοινότητες της Τήλου και της Ρόδου.

Ο κ. Ιωάννης Μανουσάκης και η κ. Σουζάνα Λασκαρίδη.

Ο κ. Ιωάννης Μανουσάκης και η κ. Σουζάνα Λασκαρίδη.

 

Βραβείο για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας

Το Βραβείο Ευκράντη 2020 για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας απονεμήθηκε στην κ. Ιωάννα Προκοπίου, CEO της  Sea Traders S.A. και ιδρύτρια της  Prominence Maritime S.A.

Με καλά τεκμηριωμένο και καθαρό δημόσιο λόγο, η κ. Ιωάννα Προκοπίου έχει αναδείξει επιτυχώς θέματα που αφορούν τη ναυτιλιακή βιομηχανία με γνώμονα την «πράσινη» μετάβαση. Με την πολυδιάστατη και δυναμική δράση της σε διεθνείς επιτροπές και fora, έχει αναδείξει τη σημασία ενός εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στα μέλη της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας. Οι δράσεις αυτές της κ. Ιωάννας Προκοπίου, που αφορούν το μέλλον της Ναυτιλίας των Ελλήνων, θεωρήθηκαν καινοτόμες, δημιουργικές και σύμφωνες με τις ανάγκες και της απαιτήσεις τόσο της σύγχρονης ναυτιλιακής βιομηχανίας όσο και της κοινωνίας που αυτή υπηρετεί.

Η κ. Ιωάννα Προκοπίου και ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Business Development Manager (Greece), του νηολογίου Isle of Man, χορηγού του βραβείου.

Η κ. Ιωάννα Προκοπίου και ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Business Development Manager (Greece), του νηολογίου Isle of Man, χορηγού του βραβείου.

 

Βραβείο για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση από Προσωπικότητα ή Φορέα

Το Βραβείο Ευκράντη 2020 για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση από Προσωπικότητα ή Φορέα απονεμήθηκε στην Kyklades Maritime Corporation.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποφάσισαν να τιμήσουν την Kyklades Maritime Corporation με το συγκεκριμένο βραβείο, αναγνωρίζοντας ότι η εταιρεία, ακολουθώντας το όραμα του ιδρυτή της, συνεχίζει με σταθερότητα ‒επί σειρά ετών‒ να υποστηρίζει τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση καθώς και την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα με σεβασμό στην ελληνική ναυτική παράδοση. Εταιρείες σαν την Kyklades Maritime Corporation αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο όχι μόνο για τη διαιώνιση του ελληνικού ναυτιλιακού παραδείγματος αλλά και για τη μελλοντική του πορεία με αισιοδοξία και σταθερότητα.

Το Βραβείο εκ μέρους της Kyklades Maritime Corporation παρέλαβε ο κ. Δημήτρης Πατρίκιος, CEO της Kyklades Maritime Corporation.

Ο κ. Δημήτρης Πατρίκιος και η κ. Αθηνά Κανελλάτου, Managing Director του γραφείου της Macgregor στην Ελλάδα και Director of Digital Solutions & Customer Co-creation της εταιρείας παγκοσμίως, χορηγού του βραβείου.

Ο κ. Δημήτρης Πατρίκιος και η κ. Αθηνά Κανελλάτου, Managing Director του γραφείου της Macgregor στην Ελλάδα και Director of Digital Solutions & Customer Co-creation της εταιρείας παγκοσμίως, χορηγού του βραβείου.

 

Βραβείο Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας

Το Βραβείο Ευκράντη 2020 Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας απονεμήθηκε στον κ. Κωστή Φραγκούλη, ιδρυτή, πρόεδρο και CEO της Franman, πρόεδρο του Propeller Club Port of Piraeus και πρεσβευτή του Sailors’ Society στην Ελλάδα.

Βασικός λόγος της βράβευσης του κ. Φραγκούλη είναι η αναγνώριση της άρτιας προσωπικής του προσπάθειας να σχεδιάσει αλλά και να υλοποιήσει με επιτυχία μια οργανωμένη επικοινωνιακή στρατηγική που διαπνέεται από πλήρη εξωστρέφεια, εξυπηρετώντας τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς. Σε μια περίοδο που συνοδεύτηκε από ιδιαίτερες προκλήσεις εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, προσωπικότητες όπως ο κ. Κωστής Φραγκούλης δείχνουν τον δρόμο για το πώς μπορεί να χαραχτεί και να εφαρμοστεί μια άρτια προσέγγιση και εξωστρέφεια ενός ομίλου προς το εγχώριο αλλά και διεθνές ναυτιλιακό περιβάλλον.

Ο κ. Κωστής Φραγκούλης και ο κ. Κωνσταντίνος Οικονόμου, Διευθύνων Σύμβουλος της Marine Tours, χορηγού του βραβείου.

Ο κ. Κωστής Φραγκούλης και ο κ. Κωνσταντίνος Οικονόμου, Διευθύνων Σύμβουλος της Marine Tours, χορηγού του βραβείου.

 

Βραβείο Καλύτερου Manager

Το Βραβείο Ευκράντη 2020 Καλύτερου Manager απονεμήθηκε στον κ. Ηρακλή Προκοπάκη, Senior Vice President και COO της Danaos Corporation.

Ο κ. Ηρακλής Προκοπάκης αποτελεί μία από τις πιο αξιοσέβαστες μορφές της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, ο οποίος, μέσω της άρτιας τεχνικής και επιστημονικής του κατάρτισης, αλλά και της βαθιάς γνώσης για τη ναυτιλιακή βιομηχανία που κατέχει, έχει κερδίσει την εκτίμηση και την αναγνώριση από τα πλέον καταξιωμένα στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας. Ο επαγγελματισμός και η προσήνεια που χαρακτηρίζουν τη σκέψη και τον λόγο του καθιστούν τον κ. Ηρακλή Προκοπάκη έναν σημαντικό manager μιας ναυτιλιακής επιχείρησης που ανταποκρίνεται επιτυχώς στις σύγχρονες επιταγές και κοινωνικές απαιτήσεις της εποχής μας.

Ο κ. Ηρακλής Προκοπάκης και η κ. Ελένη Πολυχρονοπούλου, Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ERMA FIRST, χορηγού του βραβείου.

Ο κ. Ηρακλής Προκοπάκης και η κ. Ελένη Πολυχρονοπούλου, Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ERMA FIRST, χορηγού του βραβείου.

 

Βραβείο Υποστήριξης της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας

Το Βραβείο Ευκράντη 2020 για την Υποστήριξη της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας απονεμήθηκε στην Pleiades Shipping Agents S.A.

Η διαρκής και συστηματική στήριξη της «made in Greece» τεχνολογίας καθώς και η εμπιστοσύνη που δείχνει έμπρακτα η Pleiades Shipping Agents S.A. προς τις ελληνικές κατασκευάστριες εταιρείες του Πειραιά και των όμορων δήμων διετέλεσαν καθοριστικό ρόλο για τη βράβευσή της. Η υποστήριξη της έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας στην Ελλάδα, από ναυτιλιακές εταιρείες με σημαντική παράδοση και διεθνές εκτόπισμα, αποτελεί κινητήρια δύναμη για τους επιχειρηματίες στον κλάδο της κατασκευής και του εξοπλισμού, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά, σε μια εποχή που σημαντική μερίδα νέων εγκαταλείπουν την πατρίδα μας σε αναζήτηση καλύτερης τύχης στο εξωτερικό.

Το Βραβείο εκ μέρους της Pleiades Shipping Agents S.A. παρέλαβε ο κ. Μιλτιάδης Συννεφιάς, Technical Director της Pleiades Shipping Agents S.A.

Ο κ. Μιλτιάδης Συννεφιάς και ο κ. Ηλίας Μάλλιος, Υπεύθυνος Εξαγωγών, SEABRIGHT, χορηγού του βραβείου.

Ο κ. Μιλτιάδης Συννεφιάς και ο κ. Ηλίας Μάλλιος, Υπεύθυνος Εξαγωγών, SEABRIGHT, χορηγού του βραβείου.

 

Χορηγοί Βραβείων Ευκράντη 2020