Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς 2021

Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ

Το Βραβείο Ευκράντη 2021 Κοινωνικής Προσφοράς από Ναυτιλιακή Προσωπικότητα ή Φορέα απονεμήθηκε στο Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ.

Ο ΔΕΣΜΟΣ αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ δωρητών και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Ιδρύθηκε το 2012 ως Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο με 21 μέλη, πολλά εκ των οποίων είναι μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας. Για να επιτελέσει το έργο του, ο ΔΕΣΜΟΣ συνεργάζεται με πάνω από 800 φορείς και κοινωφελείς οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα, στηρίζοντας ενεργά το έργο τους.

Βασικό όραμα του ΔΕΣΜΟΥ είναι να λειτουργεί με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και συμμετοχικότητα, δημιουργώντας συνέργειες και προσφέροντας με τρόπο ουσιαστικό και αξιόπιστο.

Οι τέσσερις βασικοί άξονες της δραστηριότητας του ΔΕΣΜΟΥ είναι η κοινωνική πρόνοια, η υγεία, η οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, καθώς και η αντιμετώπιση και η αποκατάσταση κρίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΕΣΜΟΣ στοχεύει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συνανθρώπων μας, με πολλά και διαφορετικά projects, και επενδύει στο μέλλον, καλλιεργώντας τις αξίες του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της προσφοράς προς τη νέα γενιά. Ταυτόχρονα, o ΔΕΣΜΟΣ στηρίζει τα νοσοκομεία και τις δομές υγείας σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα σε στιγμές κρίσεων προσεγγίζει άμεσα τους πληγέντες και διαχειρίζεται αποτελεσματικά το κύμα προσφοράς με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, για παροχή έκτακτης βοήθειας αλλά και για μακροπρόθεσμα έργα αποκατάστασης.

Σύμφωνα με Μελέτη Αντικτύπου της Deloitte για το έργο του ΔΕΣΜΟΥ από το 2012 έως και το 2020:

Έχει οικονομικό αποτύπωμα που ξεπερνά τα 13.000.000 ευρώ.

Δημιουργεί και επιστρέφει στην κοινωνία 9,2 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που δαπανά για τη λειτουργία του.

Έχει καλύψει πλήρως τις ανάγκες διαβίωσης 215.752 συνανθρώπων μας.

Έχει εξοικονομήσει 2.200.000 ευρώ σε δημόσιους πόρους.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αποφάσισαν να τιμήσουν τον ΔΕΣΜΟ με το Βραβείο για την Κοινωνική Προσφορά, καθώς αναγνώρισαν την πολύτιμη αρωγή του προς τους έχοντες ανάγκη συμπολίτες μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΣΜΟΥ αποτελείται, μεταξύ άλλων, και από εξέχοντα πρόσωπα της ναυτιλιακής κοινότητας, δείγμα της διαχρονικής μέριμνας της ελληνικής ναυτιλίας για την κοινωνική ευποιία. Στην απόφαση της κριτικής επιτροπής βάρυνε, επίσης, το ευρύ πεδίο δράσης του ΔΕΣΜΟΥ αλλά και το ουσιαστικό έργο που επιτελεί και το οποίο συνοδεύεται από απτά αποτελέσματα.

Με γνώμονα τις πολυποίκιλες απαιτήσεις και δυσκολίες που κυριαρχούν σε διεθνές αλλά και σε εγχώριο επίπεδο, ο ΔΕΣΜΟΣ είναι ένας οργανισμός που αντιλαμβάνεται τη σημασία όχι μόνο της αρωγής για το κοινό καλό αλλά και της διαφάνειας με την οποία οφείλει να λειτουργεί ένας κοινωφελής φορέας. Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια, ο ΔΕΣΜΟΣ έχει εξελιχθεί σε έναν οργανισμό-παράδειγμα προς μίμηση, ο οποίος διαθέτει ευαίσθητα κοινωνικά αντανακλαστικά και ανταποκρίνεται ολιστικά και χωρίς παρωπίδες προς όλες τις βαθμίδες της ελληνικής κοινωνίας που χρειάζονται βοήθεια.

 

Χορηγός Βραβείου

ONEX Shipyards