Βραβείο για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας

Βραβείο για τη διεθνή προβολή της ελληνικής ναυτιλίας

 

 

201504211011010710-640x427

Το βραβείο απονεμήθηκε στην εταιρεία Fafalios ltd. από τους δημοσιογράφους Gillian Whittaker και Nigel Lory.

 

Απονέμεται σε προσωπικότητες που προάσπισαν ή προέβαλαν τα ελληνικά συμφέροντα ή το δυναμισμό της ελληνικής ναυτιλίας στα διεθνή fora.

“Η εταιρεία Fafalios Ltd είναι συνυφασμένη με την πλούσια ιστορία της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η οικογένεια Φαφαλιού, με γενέθλιο τόπο τον Βροντάδο της Χίου, εμφανίζεται στο χώρο της ναυτιλίας από τα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ η μετεγκατάστασή της στη Βρετανία εντοπίζεται στον μεσοπόλεμο όταν η οικογένεια ιδρύει την εταιρεία Menadros στο Κάρντιφ της Ουαλίας και συνεργάζεται στενά με τις εταιρείες του Ομίλου Λιβανού. Στο Λονδίνο η οικογένεια Φαφαλιού μετακομίζει ουσιαστικά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου τα αδέλφια Δημήτριος, Πανάγος και Ιωάννης Σ. Φαφαλιός και ο εξάδελφός του Δημήτριος Ι. Φαφαλιός ιδρύουν το ναυλομεσιτικό γραφείο Fafalios Ltd. Η οικογένεια και η εταιρεία στο Λονδίνο παραμένουν ενεργές και δραστήριες καθ’ όλη τη διάρκεια της γιγάντωσης της ελληνικής ναυτιλίας τον εικοστό αιώνα με πλούσια δράση τόσο στον ναυτιλιακό στίβο όσο και στα ναυτιλιακά και οικονομικά fora της Βρετανίας. Η εταιρεία σήμερα αντανακλά μία από τις λίγες ελληνικές παραδοσιακές ναυτιλιακές οικογένειες που παραμένουν ακόμη, σε πείσμα των καιρών, ενωμένοι επιχειρηματικά τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Ο σημαντικότερος παράγοντας όμως για τη βράβευση της Fafalios Ltd στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι ότι η οικογένεια Φαφαλιού, παρά τη διεθνή της παρουσία και δράση, είναι άοκνη και ταυτόχρονα αθόρυβη υποστηρίκτρια σε πολλά επίπεδα της ελληνικής σημαίας και του Έλληνα ναυτικού. Η συμμετοχή και η σημαντικότατη συνεισφορά των διευθυντικών μελών της εταιρείας στο Greek Shipping Cooperation Committee καθώς και στους αλληλοασφαλιστικούς οργανισμούς και τους διεθνείς νηογνώμονες επιτρέπει την ουσιαστική και πολύτιμη εκπροσώπηση των ελληνικών ναυτιλιακών συμφερόντων της παραδοσιακής ελληνικής πλοιοκτησίας που σέβεται τη βαθιά της παράδοση και την πίστη της στο ελληνικό νηολόγιο και στον Έλληνα ναυτικό. Παρά τη σταδιακή συρρίκνωση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας του Λονδίνου, η Faflios Ltd παραμένει πιστή στα οράματα των ιδρυτών της, με σημαντική παρουσία στο City χωρίς όμως να ξεχνάει τις γενέθλιες ρίζες της και τη χιακή της παράδοση.

Παράλληλα, η εξαιρετικά δραστήρια, ζωντανή και διαρκής πνευματική, ηθική και οικονομική υποστήριξη σε σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα της Βρετανίας που προάγουν και προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό, αποτελεί έναν επιπλέον ουσιαστικό παράγοντα που η κριτική επιτροπή θεωρεί πως η Fafalios Ltd εκπροσωπεί επάξια το ελληνικό ναυτιλιακό ήθος στο Λονδίνο, την παγκόσμια μητρόπολη της ναυτιλίας.”

Γιώργος Βαγγέλας

 

Για την εταιρεία Fafalios ltd., μίλησαν προσωπικότητες του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου, στο βίντεο που ακολουθεί.