Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» 2019

Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Το Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» για την αριστεία στον ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση απονέμεται στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Η βράβευση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» βασίζεται στην πολυσχιδή δράση της οργάνωσης. Με κεντρικό άξονα την αγάπη για τη θάλασσα, μια αγάπη η οποία διακρίνει και όσους εργάζονται στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το «Αρχιπέλαγος» έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα για την προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» είναι μια ελληνική μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση, που συνδυάζει τη διαθεματική επιστημονική έρευνα με την αποτελεσματική δράση για την προστασία της βιοποικιλότητας στη βορειοανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στις ελληνικές θάλασσες και νησιά και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων από το 1998. Η συνεργασία αυτή δημιουργεί μια στρατηγική βάση, που διευκολύνει και ενισχύει τις δράσεις του Ινστιτούτου σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, επιτρέποντας την προστασία της θαλάσσιας και χερσαίας βιοποικιλότητας από τη διαρκώς αυξανόμενη ανθρώπινη παρέμβαση.

Ένας από τους βασικούς στόχους του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» είναι να συνδυάσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία της ελληνικής και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, τις οποίες αξιοποιεί, με στόχο να συμβάλει στην προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας του Αιγαίου και της βορειοανατολικής Μεσογείου.

Επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και φοιτητές εργάζονται αφιλοκερδώς στις ερευνητικές βάσεις του «Αρχιπελάγους» στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι ερευνητικές ομάδες είναι διεπιστημονικές, καλύπτοντας ευρύ φάσμα ειδικοτήτων και δεξιοτήτων, και αποτελούνται από ανθρώπους που προέρχονται από πολλά μέρη του κόσμου. Γι’ αυτόν τον σκοπό, το «Αρχιπέλαγος» συνεργάζεται στενά με κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, το «Αρχιπέλαγος» προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν σε ερευνητικές αποστολές και δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας, προσφέροντας πολύτιμη εμπειρία. Συνεργάζεται δε σταθερά με το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, στο πλαίσιο των υποχρεωτικών μαθημάτων πεδίου για τους τελειόφοιτους των Σχολών Θαλάσσιας Γεωγραφίας και Θαλάσσιας Βιολογίας αντίστοιχα.

Μεταξύ των σημαντικών δράσεων και πρωτοβουλιών του Ινστιτούτου συμπεριλαμβάνονται η εφαρμογή «Fish4Life», η οποία αποσκοπεί στο να ενημερώσει τους καταναλωτές στην Ελλάδα σχετικά με τις βιώσιμες επιλογές τους στην κατανάλωση θαλασσινών και να διευρύνει τη συμμετοχή στο κίνημα για τη διάσωση των θαλασσών μας, αλλά και το πρόγραμμα AMINESS (Analysis of Marine Information for Environmentally Safe Shipping). Επιδίωξη του τελευταίου είναι να συμβάλει στην ασφάλεια, στη διαχείριση ρίσκου και στην παρακολούθηση της ναυτιλιακής δραστηριότητας με έμφαση στο Αιγαίο. Απώτερος στόχος είναι να μειωθεί η πιθανότητα σοβαρών ναυτιλιακών ατυχημάτων, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δραματικές περιβαλλοντικές και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις.

Τέλος, με ιδιαίτερη προσμονή αναμένεται η ολοκλήρωση και η λειτουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, που ετοιμάζεται στους Λειψούς. Στόχος του καταφυγίου είναι:
Α. Να αποτελέσει το πρώτο παγκοσμίως κέντρο αποκατάστασης για δελφίνια που ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία.
Β. Να παρέχει εξειδικευμένη κτηνιατρική περίθαλψη σε τραυματισμένα θαλάσσια είδη, όπως δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιες χελώνες, σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ευζωίας θαλάσσιων ζώων.
Γ. Να λειτουργεί παράλληλα ως ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο, ακολουθώντας πρωτόκολλα που θα εξασφαλίζουν την οποιαδήποτε αποτροπή της ανθρώπινης όχλησης. Έτσι, θα μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένη κατάρτιση στην κτηνιατρική περίθαλψη θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών, καθώς και σε σχετικούς τομείς θαλάσσιας προστασίας.
Απώτερος στόχος είναι το καταφύγιο να αποτελέσει ένα καινοτόμο πρότυπο θαλάσσιου καταφυγίου, που θα ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων καταφυγίων θαλάσσιας ζωής σε διάφορες περιοχές του κόσμου.