Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία 2020

Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης

Ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Έχει ολοκληρώσει σπουδές στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομία των Μεταφορών (MSc Transport Εconomics) στο PCL του Λονδίνου.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1976, ως στέλεχος των επιχειρήσεων Ευγενίδη, ενώ το 1995 ανέλαβε τον ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου.
Το 2000 θα αποτελέσει χρονιά-ορόσημο για τον ίδιο, καθώς τότε αναλαμβάνει τη διοίκηση του Ιδρύματος Ευγενίδου, του σπουδαιότερου φορέα αρωγής της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Πέρα από τον σπουδαίο ρόλο του ως επικεφαλής του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης χαρακτηρίζεται από μια δυναμική στάση και στις διαδικασίες εκπροσώπησης του ελληνικού εφοπλισμού.

Το 1996 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και από το 2003 έως το 2012 υπηρέτησε την ΕΕΕ από τη θέση του Ταμία. Έχει εκπροσωπήσει την ΕΕΕ στον διεθνή οργανισμό UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) και είναι ταυτόχρονα μέλος του Chartered Institute of Transport and Logistics M.C.I.T. και του Institute of Chartered Shipbrokers.

Το 2015 θα βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για την πρότυπη λειτουργία του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά πλανητάρια στον κόσμο.

Για το έργο που προσφέρει σταθερά εδώ και δεκαετίες το Ίδρυμα Ευγενίδου στον τομέα της τεχνικής και ειδικότερα της ναυτικής εκπαίδευσης, ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης αναγορεύτηκε, τον Ιούνιο του 2018, Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Από τον Μάιο του 2018, ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης είναι Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα. Στόχος του ‒από την θέση αυτή‒ είναι η ενημέρωση και η προσέλκυση των νέων στα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα, καθώς και η ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τα οφέλη που προκύπτουν από μια τέτοια επαγγελματική επιλογή. Ως Πρεσβευτής του ΙΜΟ, επιδιώκει επίσης να προσελκύσει νέα ακροατήρια και να εμπνεύσει μια νέα γενιά επαγγελματιών του κλάδου.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αναγνώρισαν στον Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη την άριστη διαχείριση του Ιδρύματος Ευγενίδου, με τη διοργάνωση πληθώρας επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων, την προκήρυξη υποτροφιών για διακεκριμένους σπουδαστές, καθώς και τη στήριξη με κάθε τρόπο της ναυτικής και τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Το πολυσχιδές και ανιδιοτελές έργο του τον καθιστά άξιο συνεχιστή του οράματος του εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη, της αδελφής του Μαριάνθης Σίμου καθώς και του Νίκου Βερνίκου-Ευγενίδη. Ιδιαίτερη όμως μνεία έγινε και για τη σύγχρονη στρατηγική του Ιδρύματος, η οποία αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας σε θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης: «Στηρίζουμε και στηριζόμαστε στη νέα γενιά της πατρίδας μας». Η φράση αυτή αποκαλύπτει και τη σχέση που έχει αναπτύξει τόσο ο ίδιος όσο και το Ίδρυμα Ευγενίδου με τους νέους ανθρώπους της Ελλάδας: μια σχέση με βαθιές ρίζες στο παρελθόν, σταθερό παρόν και ελπιδοφόρο μέλλον.

 

Χορηγός Βραβείου