Βραβεία Ευκράντη 2019

Για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ευκράντη, τα οποία διοργανώνονται από τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και τη στήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής, έχοντας ως αρχή τη ρήση «Τιμούμε όσους τιμούν τη ναυτιλία μας», επέλεξαν ‒με γνώση, αντικειμενικότητα και σαφήνεια στην κρίση τους‒ όσους αρίστευσαν το 2019.

Σε έναν σύγχρονο χώρο πολιτισμού, ειδικά προσαρμοσμένο στους υγειονομικούς κανόνες της εποχής, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020, έδωσαν το «παρών» επίλεκτα μέλη και φίλοι της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, για να τιμήσουν με την παρουσία τους τους πρωταγωνιστές της περασμένης χρονιάς, οι οποίοι επελέγησαν με τη συμμετοχή μιας διευρυμένης πολυσυλλεκτικής επιτροπής, που αντιπροσωπεύει τα ναυτιλιακά γράμματα, την ακαδημαϊκή έρευνα, την εξειδικευμένη ενημέρωση και, βεβαίως, το ναυτιλιακό επιχειρείν.

Την κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη 2019 απαρτίζουν οι βραβευθέντες των προηγούμενων ετών, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδηµαϊκής, επιχειρηματικής και ναυτιλιακής κοινότητας της χώρας, δημοσιογράφοι διαπιστευµένοι στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και η διεύθυνση και οι τακτικοί αρθρογράφοι των Ναυτικών Χρονικών.

 

Ef200722_0463a

 

Στην τελετή απονομής συμμετείχαν ο γ.γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, δρ Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο β΄ υπαρχηγός ΛΣ υποναύαρχος Νικόλαος Ισαακόγλου, ο διοικητής του Αγίου Όρους και η κ. Αθανασίου Μαρτίνου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη κ. Πάνος Λασκαρίδης, ο πρόεδρος της INTERCARGO κ. Δημήτρης Φαφαλιός, ο επίτιμος πρόεδρος της INTERCARGO κ. Ιωάννης Πλατσιδάκης, o πρόεδρος του Μεσογειακού Forum INTERTANKO κ. Βασίλης Μπακολίτσας, το μέλος του ΔΣ της ΕΕΕ κ. Γεώργιος Αγγελάκης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για θέματα πολιτισμού στον Δήμο Πειραιά κ. Ειρήνη Νταϊφά, η πρόεδρος της WISTA Ιnternational κ. Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, η πρόεδρος της WISTA Hellas κ. Έλπη Πετράκη, o πρόεδρος του Propeller Club Port of Piraeus κ. Κωστής Φραγκούλης, ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Κινεζικού Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας κ. Γεώργιος Ξηραδάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας κ. Νικόλαος Βουγιούκας.

Την τελετή απονομής παρουσίασε η δημοσιογράφος, κα. Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν ήταν τα ακόλουθα:

 

Βραβείο υποστήριξης της ελληνικής ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας

Το Βραβείο Ευκράντη 2019 για την υποστήριξη της ελληνικής ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας απονεμήθηκε στην TMS group of Companies για την πολυσχιδή υποστήριξή της στο χώρο του ελληνικού ναυτιλιακού επιχειρείν.

Η TMS group of Companies, έχοντας πίστη στην ελληνική ναυτοσύνη, εμπιστοσύνη στο ελληνικό ναυτιλιακό επιχειρείν και διατηρώντας την επιχειρηματική βάση της εντός εθνικών συνόρων, υπηρετεί για περισσότερο από τριάντα χρόνια με σεβασμό το ελληνικό ναυτιλιακό παράδειγμα. Ο όμιλος TMS προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας και στήριξης σε πολλές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε επιμέρους τομείς του ελληνικού ναυτιλιακού cluster, όπως κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού, προμηθευτές, αλλά και μονάδες παροχής υπηρεσιών ναυπηγοεπισκευής.

Το βραβείο εκ μέρους της TMS group of Companies παρέλαβε ο κ. Γιώργος Κουρελής, General Manager της TMS Tankers

Ef200722_0660a

Ο κ. Ηλίας Μάλλιος, Υπεύθυνος Εξαγωγών της SEABRIGHT, χορηγού του βραβείου και ο κ. Γιώργος Κουρελής, General Manager της TMS Tankers Ltd.

 

Βραβείο για την αρωγή στη ναυτική εκπαίδευση από προσωπικότητα ή φορέα

Το Βραβείο Ευκράντη 2019 για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση από Προσωπικότητα ή Φορέα απονεμήθηκε στην εταιρεία Andriaki Shipping Co. Ltd.

Η ιστορική εταιρεία Andriaki Shipping Co. Ltd., δημιούργημα του Νικολάου Ι. Γουλανδρή, κορυφαίας προσωπικότητας του ελληνικού και του παγκόσμιου εφοπλισμού, συνεχίζει από το 1953, οπότε και ιδρύθηκε ως μέλος του Ομίλου N. J. Goulandris, να επικουρεί τη ναυτική εκπαίδευση και την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, με σεβασμό πάντα στην ελληνική ναυτική παράδοση, και παράλληλα να πρωτοπορεί διαχρονικά σε κοινωνική και πολιτιστική συνεισφορά. Η εκπαίδευση και η συνεχής κατάρτιση του έμψυχου δυναμικού της αποτελούν για την Andriaki προϋπόθεση τόσο για τη διαμόρφωση και τη διατήρηση ενός ασφαλούς, σύγχρονων αντιλήψεων και διαρκώς βελτιούμενου εργασιακού περιβάλλοντος, όσο και για τη συνέχιση παροχής μεταφορικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Φώτης Δαλμυράς, Τεχνικός Διευθυντής της Andriaki Shipping Co. Ltd.

Ef200722_0702a

H κ. Ελένη Πολυχρονοπούλου, Πρόεδρος της HEMEXPO, Αντιπρόεδρος της Environmental Protection Engineering SA (Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.), και Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ERMA FIRST, χορηγού του βραβείου και ο κ. Φώτης Δαλμυράς, Τεχνικός Διευθυντής της Andriaki Shipping Co. Ltd.

 

Βραβείο Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας

Το Βραβείο Ευκράντη 2019 Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας απονεμήθηκε στο ζεύγος Κώστα και Λυδίας Καρρά.

Ο Κώστας και η Λυδία Καρρά, εδώ και μία πεντηκονταετία, έχουν θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους, μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), την προστασία του περιβάλλοντος της χώρας μας και τη διάσωση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς όπου γης. Ωστόσο, όπως σημείωσαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, η έμπρακτη απόδειξη της κοινωνικής ευθύνης μίας εκ των παραδοσιακών ναυτιλιακών οικογενειών της χώρας ήταν συνδεδεμένη με τη μακρά παρουσία της οικογένειας στον χώρο του ναυτιλιακού επιχειρείν.

Το βραβείο παρέδωσε ο δρ Παναγιώτης Καπετανάκης εκ μέρους της κ. Αθηνάς Κανελλάτου, Regional Director Mediterranean-Middle East and India MacGregor, χορηγού του βραβείου, στην κ. Λυδία Καρρά

Ef200722_0747a

Ο δρ Παναγιώτης Καπετανάκης, ειδικός σύμβουλος «Ναυτικών Χρονικών» και η κ. Λυδία Καρρά

 

Βραβείο Καλύτερου Μάνατζερ

Το Βραβείο Ευκράντη 2019 Καλύτερου Μάνατζερ απονεμήθηκε στον Σταύρο Χατζηγρηγόρη, διευθύνοντα σύμβουλο της Maran Gas Maritime Inc.

Από τη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος της Maran Gas Maritime Inc., αλλά και ως επικεφαλής του Συνδέσμου Τεχνικών Διευθυντών Ναυτιλίας της Ελλάδας (MARTECMA), ο κ. Σταύρος Χατζηγρηγόρης έχει επιτύχει να αναδειχθεί σε μία από τις πλέον αξιοσέβαστες και νηφάλιες φωνές της ελληνικής ναυτιλίας. Χάρη στην επιστημονική και τεχνική του επάρκεια, τη βαθιά γνώση της ναυτιλιακής βιομηχανίας, τον επαγγελματικό του ζήλο, τις ηγετικές του ικανότητες και έχοντας ως αρχή το «leading by example», έχει επιτύχει να αναδειχθεί σε παράδειγμα προς μίμηση τόσο για το έμψυχο δυναμικό της εταιρείας την οποία διευθύνει όσο και για τα μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας εντός αλλά και εκτός εθνικών συνόρων.

Ef200722_0815a

Ο κ. Κωστής Φραγκούλης, πρόεδρος του Propeller Club, Port of Piraeus και πρόεδρος της Franman, χορηγού του βραβείου και ο κ. Σταύρος Χατζηγρηγόρης, διευθύνων σύμβουλος της Maran Gas Maritime Inc

 

Βραβείο για τη διεθνή προβολή της ελληνικής ναυτιλίας

Το Βραβείο Ευκράντη 2019 για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας απονεμήθηκε στην Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθύντρια Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών ‒ Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, επικεφαλής Κέντρου Ναυτιλιακής Ιστορίας ΙΜΣ-ΙΤΕ.

Η Τζελίνα Χαρλαύτη αποτελεί ένα από τα πλέον καταξιωμένα, διεθνώς, ακαδημαϊκά πρόσωπα και μέλη της ευρύτερης ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας. Με τον δημόσιο λόγο της και την ακαδημαϊκή της παρουσία έχει βοηθήσει στην ανάδειξη του ελληνικού ναυτιλιακού παραδείγματος ως μοναδικού σημείου αναφοράς για την παγκόσμια ναυτιλία.

Ef200722_0870a

O κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Business Development Manager για την Ελλάδα του Nηολογίου Isle of Man, χορηγού του βραβείου και η καθ. Τζελίνα Χαρλαύτη

 

Βραβείο κοινωνικής προσφοράς από ναυτιλιακή προσωπικότητα ή φορέα

Το Βραβείο Ευκράντη 2019 Κοινωνικής Προσφοράς από Ναυτιλιακή Προσωπικότητα ή Φορέα απονεμήθηκε στην εταιρεία A.M. Nomikos Transworld Maritime Agencies S.A.

Η ιστορική εταιρεία A.M. Nomikos, δημιούργημα του Σαντορινιού Αναστασίου Μάρκου Νομικού και της συζύγου Angele, το γένος Ιατρού και εκ μητρός της οικογένειας Βεργωτή, από την ίδρυσή της, έχει φέρει εις πέρας πληθώρα πρωτοβουλιών κοινωνικής προσφοράς και ευποιίας, ενώ έχει αναδειχθεί σε Μεγάλο Ευεργέτη στο πλαίσιο της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Μάρκος Νομικός και η κα. Έφφη Στρατάκη.

Ef200722_1002ar

Η κ. Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, Πρόεδρος της WISTA International και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Tototheo Maritime , χορηγού του βραβείου, η κ. Έφφη Στρατάκη και ο κ. Μάρκος Νομικός

 

Βραβείο συνολικής προσφοράς στη ναυτιλία

Το Βραβείο Ευκράντη 2019 Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία απονεμήθηκε στην Οικογένεια Λυκιαρδόπουλου (κλάδος Νικολάου Διον. Λυκιαρδόπουλου, 1866-1963).

Ως πλέον σημαντικός κλάδος της οικογένειας Λυκιαρδόπουλου αναδείχθηκε αυτός με γενάρχη τον πλοίαρχο Νικόλαο Διονυσίου Λυκιαρδόπουλο (1866-1963), ο οποίος ανέδειξε την οικογενειακή επιχείρηση σε έναν από τους σημαντικότερους και πρωτοπόρους ναυτιλιακούς ομίλους του περασμένου αιώνα. Ο Ν. Δ. Λυκιαρδόπουλος το 1917 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, ενώ διετέλεσε και πρόεδρός της την περίοδο 1950-1960. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ιδρύθηκε στον Πειραιά η Neda Maritime Agency Co. Ltd., η οποία αντιπροσώπευε τον όμιλο Λυκιαρδόπουλου. Πέραν όμως των επιχειρηματικών δράσεων, η οικογένεια έχει επιδείξει και συνεχίζει να επιδεικνύει και υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, επιτελώντας σειρά αγαθοεργών δράσεων τόσο προς όφελος του γενέθλιου τόπου της όσο και εν γένει της χώρας.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Νικόλαος Φ. Λυκιαρδόπουλος

Ef200722_1068a

Ο κ. Θεόφιλος Ξενακούδης, Director, Worldwide Business Operations και Managing Director του γραφείου του Πειραιά του Νηολογίου των Marshall Islands, χορηγού του βραβείου και ο κ. Νικόλαος Φ. Λυκιαρδόπουλος

 

Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» για την αριστεία στον ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση

Το Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» για την αριστεία στον ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση απονεμήθηκε στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Το βραβείο παρέλαβε η κ. Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Ef200722_0922a

Ο κ. Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν, Αντιναύαρχος (ε.α.) ΠΝ, Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και η κ. Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

 

Χορηγοί Βραβείων Ευκράντη 2019