Βραβείο Καλύτερου Manager 2019

Σταύρος Χατζηγρηγόρης

 

Το Βραβείο Ευκράντη 2019 για τον Καλύτερο Manager απονέμεται στον Σταύρο Χατζηγρηγόρη, διευθύνοντα σύμβουλο της Maran Gas Maritime Inc.

Ο Σταύρος Χατζηγρηγόρης, με καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της ελληνικής αλλά και της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Η παρουσία του στον χώρο του ελληνικού ναυτιλιακού επιχειρείν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με τη μεγάλη αγάπη του για τη θάλασσα όσο και με τον επιτυχή πλου του ομίλου των εταιρειών τις οποίες ίδρυσε ο αείμνηστος Αντώνης Αγγελικούσης (1918-1989) ‒μία από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλιακής ιστορίας με καταγωγή από τα Καρδάμυλα της Χίου‒ και συνέχισαν οι διάδοχοί του.

Η σταδιοδρομία του Σταύρου Χατζηγρηγόρη στον κλάδο της ναυτιλίας ξεκίνησε το 1977 με εργασία στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Το 1981, μετά τη θητεία του σε ναρκαλιευτικό του Πολεμικού Ναυτικού, προσελήφθη στη θέση του αρχιμηχανικού (superintendent engineer) στην εταιρεία Anangel Shipping Enterprises S.A., τη μοναδική τότε εταιρεία του Αντώνη Αγγελικούση.
Το 1992 θα ιδρυθεί η Maran Tankers Management Inc., μια θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Εταιρειών Αγγελικούση, με ευθύνη τη διαχείριση των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς πετρελαίου του ομίλου. Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της νεοσύστατης εταιρείας θα αναλάβει ο Σταύρος Χατζηγρηγόρης και θα παραμείνει σε αυτή τη θέση έως το 2014.

Τον Ιούλιο του 2003 θα αναλάβει νέα καθήκοντα, αυτά του διευθύνοντος συμβούλου της Maran Gas Maritime Inc., μιας νέας εταιρείας με ευθύνη τη διαχείριση των πλοίων μεταφοράς LNG και LPG του ομίλου. Στη θέση αυτή παραμένει έως σήμερα.

Ο Σταύρος Χατζηγρηγόρης έχει παρακολουθήσει σπουδές στο University of Strathclyde (Management of Ship Operations), στο University College London (B.Sc. degree in Naval Architecture and Ocean Engineering), καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (M.Sc. degree in Marine Engineering).

Τα τελευταία χρόνια, o Σταύρος Χατζηγρηγόρης υπηρετεί την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα και από τη θέση του επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τεχνικών ∆ιευθυντών Ελληνικών Ναυτιλιακών Εταιρειών (MARTECMA).

Η ενεργός δράση του, όμως, επεκτείνεται και εκτός εθνικών συνόρων, με δεδομένο ότι ο ίδιος, κατά την κρίση των μελών της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη, αντιλαμβάνεται ως μεγάλης σπουδαιότητας την ανάγκη η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα να συνομιλεί απευθείας με τους άλλους διεθνείς παίκτες, με στόχο όχι μόνο να επικοινωνεί η ίδια τις θέσεις της στα διεθνή fora αλλά και να αντιλαμβάνεται άμεσα και –στο μέτρο του δυνατού– να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις, που καθορίζουν το σήμερα και το αύριο της παγκοσμιοποιημένης εμπορικής ναυτιλίας και να παραμείνει πρωτοπόρος.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι μέλος του Institute of Marine Engineers, ενώ έχει θητεύσει και στη θέση ενός εκ των αντιπροέδρων του SNAME International. Επίσης, είναι μέλος του ABS Technical Committee, πρόεδρος του the DNV-GL Technical Committee, καθώς και μέλος στα Greek Technical Committees των LRS, KR and CCS.

Όπως σημείωσαν με έμφαση τα μέλη της κριτικής επιτροπής, από τη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος της Maran Gas Maritime Inc., αλλά και ως επικεφαλής του Συνδέσμου Τεχνικών Διευθυντών Ναυτιλίας της Ελλάδας (MARTECMA), έχει επιτύχει να αναδειχθεί σε μία από τις πλέον αξιοσέβαστες και νηφάλιες φωνές της ελληνικής ναυτιλίας. Χάρη στην επιστημονική και τεχνική του επάρκεια, τη βαθιά γνώση της ναυτιλιακής βιομηχανίας, τον επαγγελματικό του ζήλο, τις ηγετικές του ικανότητες και έχοντας ως αρχή το «leading by example», έχει επιτύχει να αναδειχθεί σε παράδειγμα προς μίμηση τόσο για το έμψυχο δυναμικό της εταιρείας την οποία διευθύνει όσο και για τα μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας εντός αλλά και εκτός εθνικών συνόρων.

 

Χορηγός Βραβείου

franman