Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς 2018

ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ – Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού

Το Βραβείο Ευκράντη 2018 Κοινωνικής Προσφοράς από Ναυτιλιακή Προσωπικότητα ή Φορέα απονέμεται στη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.

Τα τελευταία χρόνια, η ναυτιλιακή κοινότητα, μέσω της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, υλοποίησε πρωτοβουλίες στήριξης μεγάλου αριθμού αδύναμων ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες επηρεάστηκαν σημαντικά από τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες που βίωσε η πατρίδα μας. Το πολυσχιδές αυτό κοινωνικό έργο επικεντρώθηκε σε τομείς όπως η σίτιση και η υγεία, η ενίσχυση οργανώσεων και φορέων πρόνοιας, καθώς και η ενδυνάμωση του τομέα ναυτικής εκπαίδευσης. Μέσω όλων αυτών των αγαθοεργών δράσεων συλλογικής προσφοράς και αλληλεγγύης, που πάντα διέκρινε την ελληνική πλοιοκτησία, η ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια έδωσε ισχυρό το «παρών» στον καθημερινό αγώνα χιλιάδων συμπολιτών μας για αξιοπρεπή διαβίωση.

Με δεδομένο το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης των μελών της ΕΕΕ, λαμβάνεται η απόφαση και το 2016 ιδρύεται η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού, μια ανεξάρτητη νομική οντότητα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επικεφαλής της Εταιρείας και πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης: «Η παράδοση θέλει τη ναυτιλία να υπηρετεί τη χώρα μέσα από μικρά και μεγάλα έργα προσφοράς σε κάθε περίοδο. Σε αυτό το πνεύμα δημιουργήθηκε η Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, μια κοινή πλατφόρμα κοινωνικής στήριξης και ανάπτυξης υπεύθυνων πρωτοβουλιών συνδρομής της ναυτιλιακής κοινότητας στον τόπο».

Το έργο της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ αποσκοπεί στη συνδρομή της ελληνικής κοινωνίας με κοινωφελή προγράμματα, δράσεις στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, έργα ανθρωπιστικού και φιλανθρωπικού περιεχομένου και δωρεές ευρύτερου ενδιαφέροντος, οι οποίες αναδεικνύουν το αποτύπωμα προσφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας στη χώρα.

Ενδεικτικά και για το έτος 2018 υλοποιήθηκε ένας σημαντικός κύκλος ενεργειών κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος σίτισης, περίπου 10.000 άτομα έλαβαν και συνεχίζουν να λαμβάνουν υποστήριξη, σε μηνιαία βάση, σε 36 σημεία εντός και εκτός Αττικής, ενώ συνολικά περισσότεροι από 70 δωρεοδόχοι φορείς ενισχύθηκαν μέσα από συνεργασίες που υλοποιήθηκαν, με έμφαση στην κοινωνική πρόνοια και στην παιδεία. Το πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία», με τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Λάτση, εστίασε στην κάλυψη επιτακτικών αναγκών και εξοπλισμού φορέων από τον χώρο της δημόσιας υγείας. Στον τομέα της παιδείας αναπτύχθηκαν προγράμματα χορήγησης υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και αναβάθμισης του εξοπλισμού δημόσιων σχολείων. Παράλληλα, υπό ανασχεδιασμό βρίσκεται και η συνέχιση των έργων για τη ναυτική εκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα των ενεργειών του 2018 κατείχε και η στήριξη των πυροπαθών Αττικής, με την άμεση ανταπόκριση 89 δωρητών από τη ναυτιλιακή κοινότητα, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση συνολικής δωρεάς ύψους 7 εκατ. ευρώ. Η δωρεά θα διατεθεί για την άμεση υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης που έχει εκπονήσει η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής σημείωσαν με έμφαση πως η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ εκφράζει με απτό και συλλογικό τρόπο την πολυσχιδή και διαρκή στήριξη που παρέχει παραδοσιακά η ελληνική πλοιοκτητική οικογένεια στους τομείς της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Ο κάματος της θάλασσας και η ανεξίτηλη ιδέα της υπευθυνότητας και της ανάληψης αγαθοεργών πρωτοβουλιών πρόνοιας και προσφοράς προς την πατρίδα και την ελληνική κοινωνία αποτελούν παραδοσιακά για τα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας σταθερή πυξίδα δράσης αλλά και συνειδητή στάση ζωής.

Χορηγός Βραβείου