Βραβείο Συνολικής Προσφοράς

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς 2016

 

Η οικογένεια Χατζηπατέρα (απόγονοι καπτ. Ιωάννη Κ. Χατζηπατέρα)

Τα βραβεία «Ευκράντη» που διοργανώνουν κάθε χρόνο τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και τη στήριξη του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, απονεμήθηκαν στις 9 Μαϊου 2017, στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά.

Το βραβείο συνολικής προσφοράς στη ναυτιλία απονεμήθηκε στην Οικογένεια Χατζηπατέρα (John C Hatzipateras and Sons, Archipelago Shipping και Dorian Hellas), απόγονοι καπτ. Ιωάννη Κ. Χατζηπατέρα (1888- 1979), για τη μακροχρόνια και πολυσχιδή προσφορά της τόσο στη ναυτιλία, όσο και στην κοινωνία.

Η είσοδος της οινουσσιώτικης Οικογένειας Χατζηπατέρα στη ναυτιλία πραγματοποιήθηκε από τον πλοίαρχο Κωνσταντίνο Ι. Χατζηπατέρα (1856-1943). Ο πρωτότοκος γιος του, Ιωάννης (1888 1979), μαζί με τα αδέρφια του Νικόλαο (1890-1975) και Αδαμάντιο (1893-1974) μετά τον Πόλεμο δραστηριοποιούνται σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, ενώ, σε συνεργασία με οινουσσιώτικες οικογένειες συγκροτούν το 1969 ένα υποδειγματικό επιχειρηματικό σχήμα συνεργασίας, την «Oinoussian Maritime».

Ο καπετάν Ιωάννης Κ. Χατζηπατέρας μαζί με τους γιους του, Κώστα, Μάρκο, Νικόλα και Παντελή, θα ιδρύσει το 1952 στο Λονδίνο την εταιρεία John C. Hadjipateras & Sons, ενώ οι γιοι του το 1969 θα ανοίξουν γραφείο στον Πειραιά, με την επωνυμία Archipelagos Shipping SA.

Τη δεκατία του 1970 ο Ιωάννης Κ. Χατζηπατέρας, πρωτότοκος γιος του Κώστα Ι. Χατζηπατέρα, μαζί με τον θείο του Νικόλαο Μάρκου Λύρα ιδρύουν στον Πειραιά την Dorian (Hellas), με γραφεία και στις ΗΠΑ.

Ο κλάδος του Ιωάννη Κ. Χατζηπατέρα (1888-1979) ανέπτυξε και σημαντική φιλανθρωπική δράση. Το 1985, το Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών απέκτησε σύγχρονες εγκαταστάσεις χάρη σε δωρεά της Οικογένειας και ονομάστηκε «Χατζηπατέρειο». Σημαντική υπήρξε και η προσφορά προς τη Mονή Ορμύλιας στη Χαλκιδική, με την οποία ιδρύθηκε το Kέντρο «Παναγία η Φιλανθρωπινή».

Οι απόγονοι του Κώστα Ι. Χατζηπατέρα, Γιάννης, Μάρκος, Κατερίνα και Άντζελα, υποστηρίζουν αγαθοεργείς δράσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και είναι στυλοβάτες του Λύρειου Παιδικού Ιδρύματος στο Μάτι Αττικής. Οι δράσεις των απογόνων του καπετάν Ιωάννη Κ. Χατζηπατέρα αναπτύσσονται και στο City όπου έχουν σημαντική παρουσία και δράση τόσο στο Commitee όσο και στους φορείς εκπροσώπισης της διασποράς του Λονδίνου.

Ο καπετάν Ιωάννης Κ. Χατζηπατέρας εμπνεύστηκε, επίσης, την ίδρυση του Συλλόγου «Φίλοι των Οινουσσών», ενώ πρωτοστάτησε και στη δημιουργία του «Ταμείου Ευπραγίας Οινουσσών». Στην περίπτωση του κλάδου του Ιωάννη Κ. Χατζηπατέρα, δεν βρήκε εφαρμογή το «λάθε βιώσας». Τα μέλη της με συχνή αρθρογραφία ανέτρεψαν την εικόνα της «εσωστρέφιας» κι επέτρεψαν στην ελληνική κοινή γνώμη να κατανοήσει την πολυσχιδή προσφορά της στην κοινωνία.

Δρ Παναγιώτης Καπετανάκης
Σύμβουλος έκδοσης «Ν.Χ.»

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι:

screenshot