Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς 2019

A.M. Nomikos Transworld Maritime Agencies S.A.

Το Βραβείο Ευκράντη 2019 Κοινωνικής Προσφοράς από Ναυτιλιακή Προσωπικότητα ή Φορέα απονέμεται στην εταιρεία A.M. Nomikos Transworld Maritime Agencies S.A., δημιούργημα του Αναστασίου Μάρκου Νομικού (1920-1993) και της Angele Νομικού.

Η ιστορική εταιρεία A.M. Nomikos, δημιούργημα του Σαντορινιού Αναστασίου Μάρκου Νομικού και της συζύγου Angele, το γένος Ιατρού και εκ μητρός της οικογένειας Βεργωτή, από την ίδρυσή της, όπως σημείωσαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, έχει φέρει εις πέρας πληθώρα πρωτοβουλιών κοινωνικής προσφοράς και ευποιίας, ενώ έχει αναδειχθεί σε Μεγάλο Ευεργέτη στο πλαίσιο της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.

Ο Αναστάσιος Νομικός αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής ναυτιλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δόκιμος πλοίαρχος, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1950, έπειτα από σπουδές στην Αγγλία (Southampton), θα λάβει πτυχίο πλοιάρχου. Αφού εργαστεί ως διευθυντής των επιχειρήσεων του Ε. Π. Νομικού, θα ιδρύσει το 1958 στον Πειραιά τη δική του ναυτιλιακή επιχείρηση, υπό την επωνυμία «Α.Μ. Νομικός Παγκόσμια Ναυτιλιακά Πρακτορεία». Η εταιρεία, με γραφεία και στο Λονδίνο, θα επικεντρωθεί στον κλάδο των dry bulk vessels, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί και προς τη διαχείριση containerships. Πλέον, το πηδάλιο της ιστορικής εταιρείας κρατούν στα χέρια τους η δεύτερη και η τρίτη γενιά της οικογένειας.

Ο Αναστάσιος και η Angele Νομικού, πέραν της επιχειρηματικής τους δεινότητας, διακρίνονταν και από ένα δυνατό αίσθημα ευθύνης προς τον συνάνθρωπο, χωρίς επιδίωξη προβολής, ενώ φρόντισαν να εμφυσήσουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους τις αρχές της ευποιίας.

Ακρογωνιαίους λίθους για την οικογένεια του Α. Μ. Νομικού αποτελούν η παιδεία και η υγεία. Σημαντικοί πόροι έχουν αφιερωθεί σε πανεπιστημιακές έδρες του εξωτερικού, όπως στο GrammenosCentre for Shipping, Trade and Finance (Cass Business School), αλλά και στην Έδρα Κοραή στο King’sCollege, όπου λειτούργησε το «The Tassos and Angele Nomikos Postdoctoral Fellowship in Modern Greek& Byzantine Studies».

Παράλληλα, στην Ελλάδα υποστηρίζεται ο θεσμός του Junior Achievement / ΣΕΝ, με στόχο τα παιδιά της σχολικής ηλικίας να γνωρίσουν και να πειραματιστούν με την επιχειρηματικότητα. Επίσης, η οικογένεια υποστηρίζει προσπάθειες μουσείων, όπως με την υιοθεσία της θέσης στο Τμήμα Εκδόσεων «Τάσσου και Angele Νομικού» στο Μουσείο Μπενάκη.

Στον τομέα της υγείας παρέχεται στήριξη σε ερευνητικά προγράμματα στο Mayo Clinic των ΗΠΑ, με πλέον πρόσφατο το «Tassos and Angele Nomikos Family Endowed Fund for Neuroscience».

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, σημαντική υπήρξε η τριετής συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή, προκειμένου παιδιά σχολείων της Αττικής να ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικά θέματα, ενώ συνεργάστηκαν με την Axion Hellas, πλαισιώνοντας ενέργειες για το περιβάλλον που γίνονταν από φορείς όπως οι WWF και HELMEPA.

Με πίστη στη σημασία της κοινωνικής προσφοράς μέσα από συνέργειες και αξιόπιστους φορείς, η A.M. Nomikos έχει στηρίξει ποικιλοτρόπως φορείς όπως είναι ο «Δεσμός».

Ο Αναστάσιος και η Angele Νομικού, όμως, έδιναν ισχυρό «παρών» και σε περιόδους κρίσεων. Για παράδειγμα, το 1992, όταν καταστράφηκε το κτίριο του Baltic Exchange, χωρίς δεύτερη σκέψη, πήγε ο ίδιος ο Αν. Νομικός να δει τι συνέβη και απλά χορήγησε επιταγή στο Baltic να τη χρησιμοποιήσει όπως αυτό έκρινε σκόπιμο. Επίσης, η οικογένεια δεν έμεινε αδρανής τόσο απέναντι σε διεθνείς κρίσεις, όπως το τσουνάμι (2004) και ο σεισμός (2010) που έπληξαν την Αϊτή, όσο και σε τοπικές, όπως οι πυρκαγιές στο Μάτι (2018) και στην Πελοπόννησο (2007).

Η οικογένεια Α. Μ. Νομικού, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, θα συμμετάσχει και στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα, αρχικώς μέσω του ειδικού ταμείου της ΕΕΕ και εν συνεχεία μέσω της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ. Άλλωστε, οι δράσεις ευποιίας της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» έχουν συνταιριάξει και συμπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις ενέργειες της οικογένειας και της εταιρείας.

Τέλος, προς αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και διαμέσου της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», στηρίχτηκε το υγειονομικό σύστημα της χώρας. Επιπροσθέτως, η οικογένεια, θέλοντας να στηρίξει και τον τόπο καταγωγής της, αλλά αντιλαμβανόμενη και τη σημασία σχετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Παιδείας, προχώρησε στη δωρεά tablets σε μαθητές σχολείων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

 

Χορηγός Βραβείου