Βραβείο για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση

Βραβείο για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση

 

Βραβείο για την αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση. (Υποψήφιοι μπορεί να είναι προσωπικότητες ή εταιρείες που επικουρούν τη ναυτική εκπαίδευση, τον θαλάσσιο και ναυτιλιακό πολιτισμό μας και συμβάλλουν στην προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα).

To βραβείο απονεμήθηκε στο Επαγγελματικό Λύκειο (Λιβάνειο) Καρδαμύλων Χίου από τον Οδυσσέα  Λεκατσά, General Manager της Pantheon Tankers Management Ltd και τον Δημήτρη Πατρίκιο, General Manager της Springfield Shipping Co.

 

201504211003061019-640x427

Το βραβείο παρέλαβε ο Γιάννης Λιγνός, διευθυντής του Επαγγελματικού Λυκείου.

 

 

“Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τα προηγούμενα δύο χρόνια, το Λύκειο αυτό οργάνωσε εκπαιδευτικές εκδρομές, προκειμένου οι σπουδαστές ειδικοτήτων του ναυτικού τομέα, με την ειδικότητα του πλοιάρχου και μηχανικού, να έρθουν σε επαφή με θεσμούς της ναυτιλίας και να γνωρίσουν άμεσα πράγματα από τις ίδιες τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις που επισκέφτηκαν, τεχνικές, ναυτιλιακές εταιρείες, το πλοίο – μουσείο Hellas Liberty, P&I Club, νηογνώμονες, τη HELMEPA, το Κέντρο Επιχειρήσεων και Θαλάσσιας Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, να δουν από κοντά προσομοιωτή γέφυρας, ως εργαλείο μάθησης για τους πλοιάρχους, τον λεγόμενο Bridge/Manoeuvring Simulator.
Τα οφέλη που αποκόμισαν οι σπουδαστές από τις ενημερωτικές αυτές επισκέψεις ήταν πολλά και καθοριστικά για την επιλογή του επαγγέλματος. Μέσω αυτής της ευκαιρίας τούς δόθηκε η δυνατότητα να κατανοήσουν και να λύσουν απορίες για θέματα της ναυτιλίας, να γνωρίσουν ανθρώπους με μεράκι που ασχολήθηκαν με τους μαθητές, προσφέροντάς τους γνώσεις και εμπειρίες.

Ένα ακόμη ενδεικτικό στοιχείο της λειτουργίας αυτής της εκπαιδευτικής δομής είναι ότι στα βραβεία του 4ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού «Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρείν» (E-nnovation Junior) απονεμήθηκε το 5ο βραβείο σε δύο μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Καρδαμύλων, για την πρότασή τους «ChiosSalesDetectives»: Δημιουργία μιας ηλεκτρονικής επιχείρησης κοινωνικού χαρακτήρα, που θα αναδεικνύει και θα προβάλλει τις προσφορές των τοπικών επιχειρήσεων που αφορούν στο νεανικό κοινό.

Η ιστορία του σχολείου

Το 1961 το Γυμνάσιο Καρδαμύλων με το Β.Δ. υπ. αρ. 131 μετατρέπεται σε Γυμνάσιο Ναυτικής Κατεύθυνσης, το οποίο λειτουργεί ως εξατάξιο γυμνάσιο έως το σχολικό έτος 1963-1964. Το σχολικό έτος 1964-1965 και με το Ν.Δ. 4379/1964 αλλάζει σε Ναυτικό Λύκειο χωρισμένο σε κλασικό και ναυτικό τμήμα. Στις 3/10/1967 σύμφωνα με το Α.Ν. 129/1967 το τριτάξιο γυμνάσιο ενώνεται με το τριτάξιο λύκειο και δημιουργείται το εξατάξιο Λιβάνειο Ναυτικό Γυμνάσιο Καρδαμύλων. Η αναφορά στο όνομα γίνεται προς τιμήν του δωρητού της νέας πτέρυγας του κτιρίου, του εφοπλιστή Σταύρου Γεωργίου Λιβανού. Από τις 3/9/1976 μετατρέπεται πάλι σε Λιβάνειο Ναυτικό Λύκειο το οποίο λειτουργεί με αυτή τη μορφή μέχρι το 1980. Το σχολικό έτος 1980-81 αλλάζει σε Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο Καρδαμύλων (ΤΕΛ Καρδαμύλων). Το 1998 μετατρέπεται σε Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (ΤΕΕ Καρδαμύλων), ενώ από το 2006 λειτουργεί ως Επαγγελματικό Λύκειο Καρδαμύλων (ΕΠΑ.Λ. Καρδαμύλων).”

Κωνσταντίνος Χλωμούδης

 

Σχετικά με το Επαγγελματικό Λύκειο (Λιβάνειο) Καρδαμύλων Χίου αναφέρθηκαν προσωπικότητες του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου, στο βίντεο που ακολουθεί.