Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» 2020

Ιωάννης Μανουσάκης

Το Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» για την αριστεία στον ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση απονέμεται στον Ιωάννη Μανουσάκη.

Τη φετινή χρονιά, το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη» αποφάσισε να αναδείξει το παράδειγμα ενός καθημερινού ανθρώπου ο οποίος έχει προσφέρει ανιδιοτελώς την περιουσία του στις κοινότητες της Τήλου και της Ρόδου.

Ο Ιωάννης Μανουσάκης υπήρξε επί 17 χρόνια ναυτικός, έχοντας ταξιδέψει στους ωκεανούς της γης ως α’ μάγειρας, σε πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας. Έχοντας συλλέξει μεγάλη εμπειρία στο δύσκολο θαλασσινό επάγγελμα πλέον ζει μόνιμα στην Τήλο.

Όντας ήδη γνωστός στην τοπική κοινωνία των Δωδεκανήσων ως προσωπικότητα ιδιαίτερα αγαπητή και αλληλέγγυα, προσφέροντας αφανώς σε όσους έχουν ανάγκη και έχοντας δωρίσει ήδη από το 2011 την οικία του στο Ορφανοτροφείο Θηλέων Ρόδου.

Πρόσφατα, αποφάσισε να προσφέρει απλόχερα σχεδόν ολόκληρη την προσωπική του περιουσία, ταξιδεύοντας από την Τήλο προς τη Ρόδο και διαθέτοντας χρήματα ώστε να αποκτηθεί από το νοσοκομείο της Ρόδου εξάρτημα αναγκαίο για την επαναλειτουργία του τομογράφου του νοσοκομείου. Ωστόσο, δεν αρκέστηκε στην γενναιόδωρη αυτή κίνηση: Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προμήθευσε το νοσοκομείο της Ρόδου και με δύο κλίνες ΜΕΘ, προσφορά καίριας σημασία για τη βελτίωση των υποδομών Υγείας όλης της περιοχής.

Όσοι έχουν γνωρίσει τον Ιωάννη Μανουσάκη έχουν διαπιστώσει ότι ο χαρακτήρας του διαπνέεται από απλότητα και προσήνεια. Τα χαρακτηριστικά αυτά συνοδεύουν έναν άνθρωπο που χωρίς να έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, δεν δίστασε να προσφέρει ό,τι ήταν δυνατό για τους ανθρώπους της κοινότητάς του. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος: «Με θέληση γίνονται όλα. Όσο είμαι στη ζωή και υπάρχει η δυνατότητα, θα είμαι αρωγός».

Το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, αποφάσισε να επιβραβεύσει έναν άνθρωπο της ναυτιλίας με ταπεινές καταβολές αλλά μεγάλη καρδιά. Αποτελεί ένα σύμβολο όχι μόνο για την Τήλο και τη Ρόδο, αλλά και για όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες. Άνθρωποι σαν τον Ιωάννη Μανουσάκη είναι η απόδειξη ότι το αίσθημα του καθήκοντος προς τους συνανθρώπους μας δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την οικονομική επιφάνεια του καθενός, αλλά με τις αξίες που συντροφεύουν τη ζωή μας.
(πληροφορίες για τη συγγραφή του κειμένου αντλήθηκαν από δημοσιεύματα της Ροδιακής)