Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» 2021

Πλωτάρχης (Μ) Αναστασία Ψωμαδέλλη (Π.Ν.)

Το Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» για την αριστεία στον ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση απονεμήθηκε στην Πλωτάρχη (Μ) Αναστασία Ψωμαδέλλη ΠΝ.

Η Πλωτάρχης (Μ) Αναστασία Ψωμαδέλλη ΠΝ υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες που εισήλθαν σε Στρατιωτικές Σχολές αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων το 2002, καθώς αποφοίτησε ως Σημαιοφόρος Μηχανικός από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 2006.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της στην υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας επέδειξε αξιοπρόσεκτο ζήλο και υψηλό αίσθημα καθήκοντος, επιδεικνύοντας εξαιρετική ικανότητα στην εκτέλεση των καθηκόντων της. Με την τοποθέτησή της στη φρεγάτα «Κανάρης» το 2021 αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τα υψηλής ευθύνης καθήκοντα Α΄ Μηχανικού σε φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σε αναγνώριση των υπηρεσιών που έχει προσφέρει στην πατρίδα της, η Πλωτάρχης έχει τιμηθεί με το παράσημο Χρυσού Σταυρού του Φοίνικα και το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ Τάξεως.

Η Πλωτάρχης (Μ) Αναστασία Ψωμαδέλλη ΠΝ, σε αναγνώριση της προσφοράς της, τέθηκε επίσης ανάδοχος του «Αίας», του τρίτου Πλοίου Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) που δώρισε στο Πολεμικό Ναυτικό ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και Υποναύαρχος ε.τ. κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με την απόφασή του να τιμήσει την Πλωτάρχη Ψωμαδέλλη, αναγνωρίζει την προσφορά μιας γυναίκας, συζύγου αλλά και μητέρας τριών παιδιών, η οποία πρεσβεύει την άξια και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Θεωρείται δικαιολογημένα μια γυναίκα μαχήτρια, που έχει προσφέρει ψυχή τε και σώματι τις υπηρεσίες της σε πλοία της διοίκησης φρεγατών.