Βραβεία Ευκράντη 2018

Για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ευκράντη, τα οποία διοργανώνονται από τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και τη στήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής, έχοντας ως αρχή τη ρήση «Τιμούμε όσους τιμούν τη ναυτιλία μας», επέλεξαν ‒με γνώση, αντικειμενικότητα και σαφήνεια στην κρίση τους‒ όσους αρίστευσαν το 2018.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη την Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, έδωσαν το «παρών» επίλεκτα μέλη και φίλοι της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας για να τιμήσουν με την παρουσία τους τους πρωταγωνιστές της χρονιάς, οι οποίοι επελέγησαν με τη συμμετοχή μιας διευρυμένης πολυσυλλεκτικής επιτροπής, που αντιπροσωπεύει τα ναυτιλιακά γράμματα, την ακαδημαϊκή έρευνα, την εξειδικευμένη ενημέρωση και, βεβαίως, το ναυτιλιακό επιχειρείν.

Την κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη 2018 απαρτίζουν οι βραβευθέντες των προηγούμενων ετών, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδηµαϊκής, επιχειρηματικής και ναυτιλιακής κοινότητας της χώρας, δημοσιογράφοι διαπιστευµένοι στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και η διεύθυνση και οι τακτικοί αρθρογράφοι των Ναυτικών Χρονικών.

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν ήταν τα ακόλουθα:

Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη»

Το Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» για την αριστεία στο ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση απονεμήθηκε στον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.


Η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κ. Κατερίνα Λασκαρίδη, δίνει το αγαλματίδιο της Ευκράντη στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία

Το Βραβείο Ευκράντη 2018 Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία απονεμήθηκε στον κ. Τρύφωνα Κέδρο (Southern Shipping). Στην απόφαση της κριτικής επιτροπής βάρυνε η μακρά, επιτυχημένη και πολυσχιδής επιχειρηματική αλλά και αγαθοεργός δράση και προσφορά του κ. Κέδρου, που χαίρει εδώ και δεκαετίες της διεθνούς αναγνωρίσεως και εκτιμήσεως και έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς και παράδειγμα για ολόκληρη την ελληνική -και όχι μόνο- ναυτιλιακή κοινότητα. Το βραβείο εκ μέρους του κ. Τρύφωνα Κέδρου παρέλαβε η ανηψιά του, κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο κ. Γιάννης Ξενακούδης, General Manager of IRI/The Marshall Islands Registry, Piraeus office, χορηγού του βραβείου, δίνει το αγαλματίδιο της Ευκράντη στην κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, ανηψιά του κ. Τρύφωνα Κέδρου, η οποία το παρέλαβε εκ μέρους του.

 

 

Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς

Το Βραβείο Ευκράντη 2018 Κοινωνικής Προσφοράς από Ναυτιλιακή Προσωπικότητα ή Φορέα απονεμήθηκε στη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, η οποία εκφράζει με απτό και συλλογικό τρόπο την πολυσχιδή και διαρκή στήριξη που παρέχει παραδοσιακά η ελληνική πλοιοκτητική οικογένεια στους τομείς της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ ο ναύαρχος κ. Αθανάσιος Μπούσιος, Εκτελεστικός της Σύμβουλος.


Ο κ. Δημήτριος Ματθαίου, Πρόεδρος του Green Award Foundation και CEO της Aegean Bulk Co Inc. και της Arcadia Shipmanagement Co Ltd., χορηγού του βραβείου, δίνει το αγαλματίδιο της Ευκράντη στον ναύαρχο Αθανάσιο Μπούσιο Εκτελεστικό Σύμβουλο της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.

Βραβείο για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας

Το Βραβείο Ευκράντη 2018 για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας απονεμήθηκε στον κ. Αναστάσιο Παπαγιαννόπουλο, Πρόεδρο της BIMCO και Principal της ναυτιλιακής εταιρείας Common Progress Co Na S.A. O κ. Παπαγιαννόπουλος χαίρει της μεγάλης εκτίμησης και αναγνώρισης της ναυτιλιακής κοινότητας τόσο εντός εθνικών συνόρων όσο και διεθνώς, αναδεικνύοντας την δυναμική, σύγχρονη και ωφέλιμη παρουσία και προσφορά μελών του ελληνικού εφοπλισμού στις προεδρίες διεθνών οργανισμών.


Ο κ. Ηλίας Μάλλιος, Υπεύθυνος Εξαγωγών της SEABRIGHT, χορηγού του βραβείου, δίνει το αγαλματίδιο της Ευκράντη στον κ. Αναστάσιο Παπαγιαννόπουλο, Προέδρου της BIMCO και Principal της Common Progress Co Na S.A.

Βραβείο Καλύτερου Μάνατζερ

Το Βραβείο Ευκράντη 2018 Καλύτερου Μάνατζερ απονεμήθηκε στον καπτ. Κώστα Κ. Κανελλόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Nereus Shipping S.A. Στην απόφαση της κριτικής επιτροπής βάρυνε το γεγονός ότι o καπτ. Κώστας Κανελλόπουλος αποτελεί ένα από τα πλέον καταξιωμένα στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, το οποίο χαίρει της εκτίμησης και αναγνώρισης για την μακρά του προσφορά στον χώρο της ναυτιλίας, τον επαγγελματικό του ζήλο και τις ηγετικές του ικανότητες τόσο εντός όσο και εκτός εθνικών συνόρων.


H κ. Ελένη Πολυχρονοπούλου, Πρόεδρος της HEMEXPO, Αντιπρόεδρος της Environmental Protection Engineering S.A.(Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.), και Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ERMAFIRST, χορηγού του βραβείου, δίνει το αγαλματίδιο της Ευκράντη στον καπτ. Κώστα Κ. Κανελλόπουλο, Managing Director της Nereus Shipping S.A.

Βραβείο Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας

Το Βραβείο Ευκράντη 2018 Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας απονεμήθηκε στην κ. Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, Πρόεδρο της WISTAInternationalκαι joint-CEOτης TototheoMaritime. Σύμφωνα με τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής η κ. Παναγιώτου-Θεοδοσίου ακολουθεί μία οργανωμένη, σταθερή και ουσιαστική επικοινωνιακή πολιτική μέσω της συνεργασίας της με εκπροσώπους των ΜΜΕ, αλλά και της προβολής του δυναμισμού της κυπριακής και εν γένει ελληνικής ναυτιλίας σε ολόκληρο τον κόσμο.


H κ. Αθηνά Κανελλάτου, Branch Manager Macgregor Greece & Regional Director Mediterranean, χορηγού του βραβείου, δίνει το αγαλματίδιο της Ευκράντη στην κ. Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, Πρόεδρο της WISTA International και join-CEO της Tototheo Maritime.

Βραβείο για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση

Το Βραβείο Ευκράντη 2018 για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση από Προσωπικότητα ή Φορέα απονέμεται στην εταιρεία S. Livanos Hellas S.A. H ιστορική εταιρεία S. Livanos Hellas S.A., το δημιούργημα του Σταύρου Γ. Λιβανού (1887-1963), μίας εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων του παγκόσμιου εφοπλισμού, συνεχίζει εδώ και δεκαετίες με συνέπεια και όραμα να επικουρεί τη ναυτική εκπαίδευση, τον θαλάσσιο και ναυτιλιακό μας πολιτισμό, καθώς και την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Εκ μέρους της εταιρείας και του κ. Σταύρου Λιβανού, το βραβείο παρέλαβε ο κ. Ιωάννης Αλούπης, Γενικός Διευθυντής της S. Livanos Hellas. S.A.


Ο κ. Διονύσης Χριστοδουλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Man Energy Solutions, χορηγού του βραβείου, δίνει το αγαλματίδιο της Ευκράντη στον κ. Ιωάννη Αλούπη, Γενικό Διευθυντή της S. Livanos Hellas S.A.

Βραβείο υποστήριξης της ελληνικής ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας

Το Βραβείο Ευκράντη 2018 Υποστήριξης της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας απονεμήθηκε στον Όμιλο Εταιρειών Chartworld. Σύμφωνα με την κρίση των μελών της επιτροπής, οι εταιρείες του ομίλου, με τους επικεφαλής, το σύνολο του ανθρωπίνου δυναμικού και τον ισχυρό στόλο, συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της ελληνικής ναυτιλίας, συνεργαζόμενες και στηρίζοντας δεκάδες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της ευρύτερης ναυτιλίας, όπως μονάδες ναυπηγοεπισκευής, κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού και προμηθευτές. Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Στέφανος Κολλάκης, εκπροσωπώντας τον πατέρα του, κ. Παντελή Ελευθέριο Κολλάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Chartworld.


Ο κ. Κωστής Φραγκούλης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρείας FRANMAN, χορηγού του βραβείου, δίνει το αγαλματίδιο της Ευκράντη στον κ. Στέφανο Κολλάκη της Chartworld.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι:

Φωτο: Studio Κομίνης και Ηλίας Στεφανίδης