Βραβείο για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας 2018

Αναστάσιος Παπαγιαννόπουλος

Το βραβείο Ευκράντη 2018 για τη διεθνή προβολή της ελληνικής ναυτιλίας απονέμεται στον κ. Αναστάσιο Παπαγιαννόπουλο, πρόεδρο της BIMCO και principal της Common Progress Co Na S.A.

Με πτυχίο Νομικής από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Queen Mary College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση από το Πανεπιστήμιο του Reading και διδακτορικό τίτλο στα Οικονομικά από το Queen Mary College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ο κ. Αναστάσιος Παπαγιαννόπουλος θα εισέλθει στον χώρο του ναυτιλιακού επιχειρείν στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Η προσωπική του διαδρομή είναι συνυφασμένη με την ίδια τη δημιουργία και την ιστορία της ναυτιλιακής εταιρείας Common Progress Co Na S.A., της οποίας είναι διευθυντικό στέλεχος από την ίδρυσή της, το 1984. Η εταιρεία επικεντρώθηκε στον κλάδο του χύδην ξηρού φορτίου και απέκτησε τη φήμη ενός υψηλής ποιότητος διαχειριστή, επιτρέποντας τη σημαντική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της και τη δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων με τους περισσότερους εκ των μεγάλων ναυλωτών, αναδεικνύοντας την επιχειρηματική και καινοτόμο δύναμη των ανθρώπων που υπηρετούν το ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα, εντός και εκτός εθνικών συνόρων.

Ο κ. Αναστάσιος Παπαγιαννόπουλος θα υπηρετήσει την ελληνική και διεθνή ναυτιλία από πολλές θέσεις. Από το 1996 έως και το 2018 εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως των Ελλήνων Εφοπλιστών, ενώ από το 2006 έως το 2018 αποτελεί μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΕ. Μεταξύ άλλων έχει υπηρετήσει και από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής των Ασφαλιστικών και Εργατικών Θεμάτων του Ναυτικού.

Η πολύτιμη γνώση και εμπειρία του στα θέματα της ναυτιλίας τον ανέδειξαν σε ένα από τα πλέον σημαντικά στελέχη της ελληνικής αλλά και της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας. Από το 2004 είναι εκλεγμένο μέλος της Ελληνικής Επιτροπής του Det Norske Veritas Germanischer Lloyd (D.N.V.G.L.) και από το 2006 μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του International Chamber of Shipping. Ως επιστέγασμα της αναγνώρισης της μακράς και επιτυχημένης διαδρομής του στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο, ο κ. Παπαγιαννόπουλος εξελέγη τον Μάιο του 2017 στη θέση του προέδρου της BIMCO, της μεγαλύτερης ναυτιλιακής ένωσης σε διεθνές επίπεδο, με 2.100 μέλη σε περισσότερες από 120 χώρες. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και της Εκτελεστικής Επιτροπής της οργάνωσης, όπου υπηρετεί από το 1998 ως εκλεγμένο μέλος της Επιτροπής Τεκμηρίωσης.

Η ανάδειξή του στη θέση του προέδρου της BIMCO συνιστά, σύμφωνα με τα μέλη της κριτικής επιτροπής, μια ιδιαίτερα σημαντική διάκριση για την ίδια την ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια και στο πρόσωπό του αναγνωρίζεται η δυναμική εξωστρέφειά της σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, καθώς και η δυνατότητα των μελών της να την εκπροσωπούν επάξια σε διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς. Η παρουσία του κ. Παπαγιαννόπουλου στον προεδρικό θώκο της BIMCO αποδεικνύει, επίσης, την αποδοχή και την εκτίμηση που χαίρει ο ίδιος στην ευρωπαϊκή αλλά και στη διεθνή ναυτιλιακή οικογένεια. Τέλος, όπως σημειώνουν τα μέλη της επιτροπής, ο κ. Παπαγιαννόπουλος ανέδειξε διεθνώς και με επιτυχία το τρίπτυχο, που εν πολλοίς αποτελεί τη βάση του ελληνικού ναυτιλιακού παραδείγματος: την ανάγκη διατήρησης της παράδοσης και της ναυτοσύνης, αλλά και την ανάγκη επένδυσης στην τεχνολογία για τη βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρωπίνου δυναμικού εν πλω αλλά και στην ξηρά.

Χορηγός Βραβείου