Βραβείο για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση 2021

Thenamaris Ships Management Inc.

Το Βραβείο Ευκράντη 2021 για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση από Προσωπικότητα ή Φορέα απονεμήθηκε στην Thenamaris Ships Management Inc.

Η Thenamaris ιδρύθηκε το 1972 στον Πειραιά ως επιχειρηματικό όραμα της Αθηνάς Μαρτίνου. Η εταιρεία ήταν ανέκαθεν συνώνυμο της ποιοτικής διαχείρισης, με ιδιαίτερη έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα. Τη σημερινή εποχή, ο Νικόλας Μαρτίνος, CEO της Thenamaris (Ships Management) Inc., συνεχίζοντας την παράδοση της οικογένειάς του, στηρίζει τη ναυτική εκπαίδευση, εκπληρώνοντας το όραμα της Αθηνάς Μαρτίνου.

Εδώ και πέντε δεκαετίες, η Thenamaris έχει εξελιχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στο παγκόσμιο ναυτιλιακό επιχειρείν. Με έναν μεικτό στόλο που αγγίζει σχεδόν τα 100 πλοία, έχει εξαπλώσει τη δραστηριότητά της σε μεγάλο αριθμό αγορών: δεξαμενόπλοια, bulk carriers, containerships, LNG carriers, LPG carriers, προσφέροντας θέσεις εργασίες σε 300 Έλληνες ναυτικούς. Μάλιστα, στην εταιρεία ναυτολογούνται περίπου 25 δόκιμοι ετησίως. Οι Έλληνες δόκιμοι που ναυτολογούνται προέρχονται ‒χωρίς διακρίσεις‒ από όλες τις Σχολές, που προσφέρουν σε ελληνόπουλα τη δυνατότητα να σταδιοδρομήσουν στο ναυτικό επάγγελμα.

Τα πλοία της Thenamaris ταξιδεύουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα χάρη στους ναυτικούς και στα στελέχη της εταιρείας. Βασικό κομμάτι της εταιρικής της φιλοσοφίας αφορά την πρόσληψη, τη συνεχή εκπαίδευση και τη διατήρηση ανθρωπίνου δυναμικού με υψηλό επίπεδο τεχνικών γνώσεων και υπευθυνότητα στα καθήκοντά του εν πλω.

Το αρμόδιο τμήμα, στελεχωμένο με επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, τόσο θαλασσινής όσο και τεχνοκρατικής προέλευσης, βρίσκεται τα τελευταία περίπου 25 χρόνια υπό τη διεύθυνση του καπτ. Νίκου Κυρκιλή. Όπως δηλώνει ο ίδιος, η εταιρεία δίνει ύψιστη σημασία στην επιλογή και στη συνεχή εκπαίδευση των νέων ναυτικών με σύγχρονο και διαφανή τρόπο: «Δεν στεκόμαστε τόσο στο επίπεδο γνώσεων που έχουν τα νέα παιδιά στο ξεκίνημά τους για να τα προσλάβουμε, κοιτάμε τη φιλοδοξία τους, τη θέλησή τους για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία και τη δίψα τους για συνεχή εκπαίδευση, που οι ραγδαίες εξελίξεις της ναυτικής βιομηχανίας απαιτούν. Διαθέτοντας αρκετό χρόνο, εξετάζουμε βαθύτερα το κατά πόσο ο κάθε υποψήφιος αντιλαμβάνεται και μπορεί να ταιριάξει στο ναυτικό επάγγελμα της σημερινής εποχής και το αν οι νέοι υποψήφιοι μέλλοντες Αξιωματικοί μας ταιριάζουν στο προφίλ του παραδοσιακά καλού ναυτικού και στην κουλτούρα της Thenamaris».

Πέρα από τις σημαντικές δράσεις ευποιίας μέσω της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από το 2016, το προηγούμενο έτος η Thenamaris προσέφερε 1.750 ηλεκτρονικά τάμπλετ στο Υπουργείο Παιδείας, ενισχύοντας την προσπάθεια για πρόσβαση των μαθητών της χώρας σε διαδικτυακή μάθηση την περίοδο της πανδημίας.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αποφάσισαν να τιμήσουν την Thenamaris με το Βραβείο για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση, καθώς αναγνώρισαν ότι στη μακρόχρονη πορεία της εταιρείας θεμελιώδης στρατηγική επιδίωξη ήταν και παραμένει η εκπαίδευση των ναυτικών και των στελεχών της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το retention rate στους ναυτικούς της Thenamaris ξεπερνάει γενικά το 95%, αγγίζοντας το 99% στο management level.

Η κριτική επιτροπή των Βραβείων υπογράμμισε με σαφή τρόπο ότι η Thenamaris συνεχίζει με συνέπεια αλλά και όραμα να επικουρεί την ελληνική ναυτική εκπαίδευση, στηρίζοντας την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα με σεβασμό στην ελληνική θαλασσινή παράδοση. Με καινοτόμες πρωτοβουλίες, επιστημονική μεθοδολογία και πρακτικές, η εταιρεία συμβάλλει στη βελτίωση της τεχνογνωσίας και των εμπειριών των εργαζομένων της, προκαλώντας τον διεθνή θαυμασμό.

 

Χορηγός Βραβείου: