Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς

Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς

 

Βραβεύεται άτομο ή ίδρυμα το οποίο έχει συνδέσει την κοινωνική προσφορά του με τη ναυτιλία κατά οιονδήποτε τρόπο.

 

Το βραβείο απονεμήθηκε στην κ. Ματρώνα Egon Ξυλά από την Ειρήνη Νταϊφά, αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και τον καθηγητή Θάνο Πάλλη.

Το βραβείο απονεμήθηκε στην κ. Ματρώνα Egon Ξυλά από την Ειρήνη Νταϊφά, αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και τον καθηγητή Θάνο Πάλλη.

 

“Με ρίζες σε έναν από τους σημαντικότερους ναυτότοπους παγκοσμίως, τα Καρδάμυλα της Χίου, η κυρία Ματρώνα Egon Ξυλά εκπροσωπεί τη γενιά εκείνη των πλοιοκτητών για την οποία η δραστηριοποίηση στον ναυτιλιακό στίβο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνική προσφορά. Η προσφορά της κυρίας Ματρώνας Egon Ξυλά αξίζει ιδιαίτερη αναφορά, καθώς δεν περιορίζεται στο στενό πλαίσιο του τόπου καταγωγής της, αλλά εντοπίζεται σε παγκόσμια κλίμακα μέσω πολυποίκιλων δράσεων που στόχο έχουν, μεταξύ άλλων, την προαγωγή της γνώσης και του πολιτισμού αλλά και τη διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορία. H κυρία Egon Ξυλά δραστηριοποιείται στη ναυτιλιακή βιομηχανία μέσω των ναυτιλιακών εταιρειών Astron maritime S.A. και Faros Shipping S.A..

Συνεχίζει το κοινωνικό έργο των αείμνηστων γονιών της, Μιχαήλ και Σταματίας Ξυλά, του οποίου ορόσημο αποτελεί η κατασκευή και η δωρεά του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου, ενός φάρου πολιτισμού, στο νησί της Χίου. Έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας συνεχίζοντας την κοινωνική προσφορά της οικογένειας μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, υποτροφίες σε φοιτητές και στήριξη φορέων πολιτισμού.

Η βράβευσή της με το βραβείο «ΕΥΚΡΑΝΤΗ – Κοινωνικής Προσφοράς» αποτελεί μία ακόμη αναγνώριση της συμβολής της στην προαγωγή των γραμμάτων, των τεχνών και στη διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς.”

Θάνος Πάλλης

 

Για την κ. Ματρώνα Egon Ξυλά μίλησαν προσωπικότητες του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου, στο βίντεο που ακολουθεί.