Βραβείο για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας 2021

Greek Shipping Co-operation Committee

Το Βραβείο Ευκράντη 2021 για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας απονεμήθηκε στο Greek Shipping Co-operation Committee.

Το Greek Shipping Cooperation Committee ιδρύθηκε το 1935 από μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας του Λονδίνου, με αρχική στόχευση την ανάπτυξη δράσεων για την προστασία των πλοίων με ελληνική σημαία από τα υψηλά επασφάλιστρα που επέβαλλαν οι ασφαλιστές του Λονδίνου. Η πρώτη αυτή συλλογική εγρήγορση από απόδημα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας θα οδηγούσε σε περαιτέρω ενδυνάμωση του ελληνικού ναυτιλιακού στοιχείου στη βρετανική πρωτεύουσα και σύντομα το Committee θα αναλάμβανε ακόμη πιο καίριο ρόλο, υποστηρίζοντας τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Η ιδιαιτερότητα, αν όχι μοναδικότητα, του Committee έγκειται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή, χωρίς αυστηρές τυπολατρικές διαδικασίες ή ακλόνητους εσωτερικούς κανονισμούς και διατάξεις, κατόρθωσε σε βάθος χρόνου να ενώσει την κάποτε ισχυρότατη αλλά και σήμερα σημαντική ελληνική ναυτιλιακή παροικία της Βρετανίας. H στενή συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών υπήρξε βασικός στόχος όλων των προεδρείων του GSCC ως δυναμική φωνή του ελληνικού εφοπλισμού εκτός Ελλάδος.

Κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Μεταφορών Πολέμου. Πιο συγκεκριμένα, το Committee είχε τον καίριο ρόλο του σχεδιασμού των υπερατλαντικών νηοπομπών ανεφοδιασμού που κράτησαν ζωντανές τη Βρετανία και άλλες συμμαχικές χώρες κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σημαντική και ευρέως μελετημένη σελίδα της μεταπολεμικής ελληνικής ναυτιλιακής ιστορίας υπήρξε, επίσης, η πρωτοβουλία ορισμένων επιφανών μελών της ναυτιλιακής κοινότητας σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο για την αγορά των «ευλογημένων» Liberties, γεγονός που οδήγησε στην ανασύσταση του ελληνόκτητου στόλου στα αμέσως μετά τον πόλεμο χρόνια. Από το 1950 και έπειτα, βασική επιδίωξη υπήρξε και συνεχίζει, βέβαια, να αποτελεί η στενή συνεργασία των γραφείων του Λονδίνου, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζονται ιδιαίτερα στον διεθνή χώρο για τα ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία.

Πολύ λιγότερο γνωστές στην ευρύτερη κοινωνία είναι η πολύ σημαντική κοινωνική προσφορά, οι δωρεές, οι αγαθοεργίες και οι ευεργεσίες από μέλη του Committee όχι μόνο προς τις γενέθλιες πατρίδες τους, αλλά και προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 έως και τον 21ο αιώνα. Το 1974, σε συνεργασία με την ΕΕΕ, μετά τα δραματικά γεγονότα στην Κύπρο, συγκεντρώθηκαν 60 εκατομμύρια δολάρια σε μία πρώτη συλλογική δράση ευποιίας.

Η κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη αναγνώρισε πως διαχρονικά, και καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού και 21ου αιώνα, παρά το χαμηλό δημόσιο προφίλ των μελών του, το Committee προέτασσε μια ισχυρή δημόσια φωνή, ειδικά στα διεθνή fora του Λονδίνου. Τόσο το προεδρείο του όσο και τα επιφανή μέλη του , που συμμετείχαν σε σημαντικότατους αλληλασφαλιστικούς οργανισμούς και ναυτιλιακούς φορείς του City, διατύπωναν σκέψεις και απόψεις οι οποίες θεωρούνταν πολύτιμες: ο σχολιασμός της επικαιρότητας, ο καυτηριασμός των κακώς κειμένων, εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά και η παράθεση απόψεων, αναλύσεων και ιδίως προτάσεων που αφορούν τόσο τη ναυτιλιακή πολιτική όσο και την επιχειρηματική πραγματικότητα, αποτελούν σταθερά σημεία αναφοράς για την ελληνική και διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.

Πλέον, ο κυματισμός του ιστορικού λαβάρου του GSCC δίπλα στη σημαία της Μεγάλης Βρετανίας και σε αυτήν του Βaltic Exchange, στην καρδιά του Λονδίνου, αποτελεί σημαντική υπενθύμιση της τεράστιας συμβολής της Επιτροπής στη διεθνή προάσπιση των συμφερόντων της ναυτιλίας μας στο παγκόσμιο κέντρο των διπλωματικών, νομοθετικών, πολιτικών και οικονομικών ζυμώσεων.

 

Χορηγός Βραβείου

Isle of Man Ship Registry