Βραβείο Μαριλένας Λασκαρίδη 2018

Ελπιδοφόρος Β. Λαμπρυνιάδης, Μητροπολίτης Προύσης, Ηγούμενος Ι.Μ. Χάλκης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1967. Φοίτησε στην Αστική Σχολή Μακροχωρίου Κωνσταντινούπολης και στη Θεσσαλονίκη, όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Το 1991 πήρε το πτυχίο του από την Ποιμαντική Σχολή του ΑΠΘ με άριστα και το ίδιο έτος γίνεται δεκτός ως μεταπτυχιακός φοιτητής Βυζαντινής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Το 1994 χειροτονείται διάκονος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και λαμβάνει το όνομα Ελπιδοφόρος. Την ίδια χρονιά διορίστηκε κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Το 2001 υπέβαλε διδακτορική διατριβή, με θέμα «Η έναντι της συνόδου της Χαλκηδόνος στάση του Σεβήρου Αντιοχείας», στο τμήμα Ποιμαντικής του ΑΠΘ. Κατά το θερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2004 δίδαξε, ως επισκέπτης καθηγητής, στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης των ΗΠΑ, το μάθημα «Η θέσις του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία».

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1996-1997 παρακολουθεί τα μαθήματα Θεολογίας του καθηγητή π. Ιω. Ρωμανίδη στη Θεολογική Σχολή του Αγ. Ιωάννη του Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου, όπου απεστάλη με απόφαση της Συνόδου για περαιτέρω βελτίωση της αραβικής γλώσσας. Από το 1995 έως το 2005 διετέλεσε υπογραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και στη συνέχεια προήχθη σε αρχιγραμματέα. Στις 20 Μαρτίου 2005 χειροτονήθηκε από την Α.Θ. Παναγιότητα κ.κ. Βαρθολομαίο, λαμβάνοντας το οφίκιο του αρχιμανδρίτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Από το 2011 έχει αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και διδάσκει Συμβολική, Διορθόδοξες – Διαχριστιανικές Σχέσεις και Οικουμενική Κίνηση. Στις 20 Μαρτίου 2011 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Προύσης και από τον Αύγουστο του 2011 είναι Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης.

Έργο

Έχει κάνει τεράστιο έργο ανάδειξης της Θεολογικής Σχολής Χάλκης και της Βιβλιοθήκης της, σε όλα τα επίπεδα (εκπαιδευτικό, θεολογικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, πολιτικό).

Έχει αναπτύξει τεράστια δραστηριότητα στη Βιβλιοθήκη της Σχολής, για την καταλογογράφηση της οποίας έχει συνάψει συνεργασίες με πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, με ομάδα ειδικών (αρχιτέκτονες τοπίου, γεωπόνοι), και αναμόρφωσε τους κήπους της Σχολής με σεβασμό στο παρελθόν και στην τοπική χλωρίδα του δάσους του Λόφου της Ελπίδας, όπου βρίσκεται το κτίριο της Θεολογικής Σχολής. Διαμορφώθηκε θεματικός βυζαντινός κήπος σε έκταση 14 στρεμμάτων (κήπος αρετών, εδώδιμος κήπος, Βιβλικός κήπος με τα φυτά που αναφέρονται σε χωρία της Αγίας Γραφής ‒ έχουν χρησιμοποιηθεί περί τα 65 από τα 82 που αναφέρονται στην Αγία Γραφή). Ο κήπος έχει γίνει κήπος αναφοράς με παγκόσμιο ενδιαφέρον και η Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης είναι το πρώτο ορθόδοξο μοναστήρι όπου καλλιεργείται κήπος με τα φυτά που αναφέρονται στην Αγία Γραφή και δημιουργήθηκε στον χώρο Μουσείο Κηποτεχνίας. Η Μονή Χάλκης έχει μετατραπεί σε παραδεισένιο τοπίο, το οποίο επισκέπτονται δωρεάν χιλιάδες τουρίστες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Η συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ώστε να αναζητηθούν χορηγοί και να αναλάβουν στη συνέχεια, ήταν ένα μεγάλο έργο, με στόχο να είναι έτοιμη η Θεολογική Σχολή να λειτουργήσει όταν δοθεί άδεια από το τουρκικό κράτος.
Επίσης, έχει συνάψει συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια για την αναβάθμιση της μηχανοργανώσεως, της ψηφιοποιήσεως, της αναδιοργανώσεως και του εμπλουτισμού της ιστορικής βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης (Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ΕΜΠ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Χαροκόπειο, ΑΠΘ, Ανωτάτη Εκκλησιαστική Σχολή κ.ά.).

Έχει κάνει εκατοντάδες διαλέξεις σε όλο τον κόσμο για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά την αναγκαιότητα χορήγησης άδειας λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία από το 1971 έχει κλείσει. Το θέμα έχει περιέλθει πολύ ψηλά στη διεθνή διπλωματική ατζέντα (μεταξύ Αμερικής-Τουρκίας, Ελλάδας-Τουρκίας).
Τη δράση του διανθίζει πλούσια εργογραφία.